• Samsung toonde woensdag een flink aantal nieuwe telefoons, tablets en smartwatches tijdens het ‘Unpacked’-evenement.
  • Onder de telefoons vallen de Z Flip5 en de Z Fold5, die aanzienlijk verbeterde scharnieren hebben gekregen waardoor de ze dichtgeklapt naadloos aansluiten.
  • Ook toonde Samsung de Watch6, waarbij de focus nog meer komt te liggen op gezondheidsfuncties.
  • Lees ook: Winstdreun voor Samsung door lagere verkopen smartphones en computerchips

Op woensdag vond het ‘Unpacked’-evenement van Samsung plaats in Zuid-Korea. Tijdens het evenement presenteerde de elektronicagigant de nieuwste telefoonmodellen met vouwbare schermen, nieuwe smartwatches en nieuwe tablets. Het gaat voor alle apparaten om updates van voorgaande modellen.

De smartphones met vouwbare schermen kregen de meeste upgrades. Zo heeft de Galaxy Z Flip5 nu een aanzienlijk groter 3,4 inch AMOLED-scherm aan de buitenkant. Op het vorige model was dit beperkt tot een 1,9-inch scherm. Dit moet er vooral voor zorgen dat de gebruiker van de nieuwe Flip meer kan doen zonder de telefoon open te hoeven vouwen.

Dichtgeklapt valt nog een belangrijke upgrade op: het scharnier is volledig vernieuwd. Dit heeft meerdere voordelen, waaronder het feit dat de twee helften van de telefoon nu naadloos op elkaar aansluiten als hij gesloten is.

Ook zegt Samsung dat de stof- en waterbestendigheid van de telefoon hierdoor zijn verbeterd naar IPX8, wat inhoudt dat de smartphone nog altijd kwetsbaar is voor stofdeeltjes en zand (daar staat de X voor), maar wel waterbestendig is: de telefoon kan tot 30 minuten op 1 meter onder water gehouden (daar staat de 8 voor). Ook is het geheel wat dunner dan zijn voorganger: 15,1 mm dichtgeklapt tegenover 17,1 mm in de oude versie.

Eenmaal opengevouwen heeft de Flip5 hetzelfde 6,7-inch metende scherm als zijn voorganger, maar is dit nu beschermd achter iets krasbestendiger Gorilla Glass Victus II.

Onder de huid is er een nieuwe Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-processor geplaatst. Die is niet zozeer sneller dan de Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 uit het voorgaande model, maar wel efficiënter. Daardoor gaat de telefoon op alle vlakken ongeveer een uur langer mee op een volle acculading.

Het scherm op de Z Flip5
Het scherm op de Z Flip5
Samsung

En al het bovenstaande geldt in grote lijnen ook voor de Galaxy Z Fold6. De grotere broer van de Flip heeft een iets groter scherm aan de buitenkant, wat mogelijk is gemaakt door de randen er omheen te verkleinen. Zodoende heeft de nieuwe versie ruwweg dezelfde afmetingen als zijn voorganger. Al is hij, net als de Flip5, iets dunner dankzij het nieuwe scharnier: 13,4 mm dichtgeklapt tegenover 15,8 mm.

Voor alle modellen geldt dat ze vanaf nu met minimaal 256 GB opslagruimte worden uitgerust. Optioneel kunnen beide modellen ook uitgerust worden met 512 GB aan opslagruimte, maar alleen de Fold5 heeft de optie voor 1 TB, die zal exclusief via Samsung.com verkrijgbaar zijn.

En zoals je waarschijnlijk al wel had verwacht, stijgen ook de prijzen van deze telefoons. Samsung rekent minimaal 1.199 euro voor de Z Flip5 en 1.899 voor de Z Fold5. Beide kosten 100 euro meer dan de oudere modellen. Ze zijn vanaf nu te bestellen en zullen vanaf 11 augustus geleverd worden.

OLED-schermen voor de tablets

Samsung Tab9
Samsung Tab9
Samsung

Op het gebied van de tablets voert Samsung vrij weinig vernieuwingen door. Net als bij de smartphones krijgen de nieuwe modellen de efficiëntere Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-chip en krijgen ze iets betere camera's.

De grootste upgrade die de Koreanen doorvoeren is dat alle Tab9's een OLED-scherm krijgen. Dit was in het verleden alleen weggelegd voor de duurste modellen in het aanbod. Daarnaast zijn de tablets voor het eerst allemaal stof- en waterwerend. Ze worden ingeschaald op IP68, wat de hoogst mogelijke rating haalbaar is.

Ook de tablets worden iets duurder en zijn vanaf nu voor 799 euro tot 1.339 euro te bestellen en zullen vanaf 11 augustus geleverd worden.

De herintroductie van de draaibare ring op de smartwatch

Samsung Watch6 en Watch6 Classic
Samsung Watch6 en Watch6 Classic
Samsung

Samsung geeft gebruikers iets wat ze al sinds de Watch4 moeten missen terug: de draaibare ring om het scherm. Met de herintroductie van de Watch6 Classic, kunnen gebruikers weer naar hartenlust aan een ring om het scherm draaien om bijvoorbeeld door een lijst apps te scrollen.

Andere upgrades die voor alle nieuwe Watch6-modellen gelden zijn grotere batterijen, grotere schermen die ook nog eens helderder zijn dan de voorgangers. In de praktijk betekent dit dat het horloge langer meegaat op een volle accu, nu tot wel 40 uur.

En dat is handig, want naast de fysieke aanpassingen, zitten er ook wat veranderingen in de software waardoor de gezondheid van de gebruiker beter in kaart gebracht kan worden. Een onderdeel daarvan is verbeterde prestatie voor het meten van de slaap en het meten van de hartslag. Iets wat nu overigens gebeurt zonder dat er licht van de sensoren buiten de horloges lekt. Dat was een veelgehoorde klacht van klanten was die met de smartwatch sliepen.

De Watch6 is, net als alle andere apparaten, iets duurder geworden en kost nu minimaal 319 euro voor een 40mm variant zonder LTE. Wil je die verbindingsmogelijkheid ook, dan wordt het horloge 50 euro duurder.

De Watch6 Classic kost minimaal 419 euro voor een 43 mm-model zonder LTE (4G). Ook hier geldt dat LTE 50 euro kost. De horloges zijn vanaf nu te bestellen en worden vanaf 11 augustus uitgeleverd.

LEES OOK: Google lanceert de opvouwbare Pixel Fold en bindt daarmee de strijd aan met de Samsung Galaxy Fold 4 – dit zijn de verschillen