Toen de Pixel 2 en Pixel 2 XL van Google in oktober 2017 op de markt kwamen, gaf testsite DxOMark de camera in de toestellen een score van 98, de beste beoordeling tot dan toe.

Nu doen de Galaxy S9 en S9 Plus van Samsung een gooi naar die titel. DxOMark beoordeelde de camera in de S9 Plus met een score van 99.

Ik heb mijn eigen praktijktests gedaan met de Pixel 2 XL en de Galaxy S9 Plus. Beide camera’s hebben hun sterke punten, maar ze doen niet alles perfect.

Overigens is de camera in de Pixel 2 en Pixel 2 XL identiek. Bij de S9 en S9 Plus is het enige verschil dat de laatste een tweede lens heeft, waarmee je optisch in kunt zoomen.

Kijk mee naar de verschillen tussen de foto’s die van de Galaxy S9 Plus en de Pixel 2 XL.


Bij een foto die binnen is gemaakt, waarbij er veel licht door de ramen naar binnen valt, neemt de Pixel 2 XL duidelijk betere foto's.

Beide foto's zijn op het eerste gezicht vergelijkbaar, maar als je beter kijkt naar de gebouwen buiten zie je dat de Pixel-camera meer details vastlegt. Met name aan de linkerzijde van de foto is het verschil met de S9 Plus duidelijk.


De Pixel 2 XL geeft kleuren bij binnenfoto's ook realistischer weer.

Ik ben heel tevreden met de foto van de Galaxy S9 Plus, maar de Pixel 2 XL presteert toch iets beter. De kleuren zijn natuurlijker en rijker dan bij de S9 Plus, die sommige kleuren zoals het geel van de bloemen enigszins oververzadigd vastlegt.


En de Pixel 2 XL kan ook beter omgaan met het ongezellige, felle licht dat je vaak binnen tegenkomt.

Alles in de foto van de S9 lijkt in orde, tot je de preien op de onderste rij bekijkt. Die zijn vreselijk overbelicht, waardoor ze er wit uitzien. In de foto van de Pixel 2 zijn de preien gewoon groen.


Wat betreft de HDR-functie gaat de Galaxy S9 Plus iets beter om met lichte plekken, maar het eindresultaat is bij de Pixel 2 XL beter.

Bij de Pixel 2 XL zijn de wolken tussen de gebouwen op sommige plekken iets overbelicht, maar over het algemeen is de foto beter dan die van de S9 Plus. Het contrast en kleurbereik zijn beter, kijk maar naar de gebouwen. Die zien er op de Galaxy S9 een stuk fletser uit.


Bij deze foto met een donker, reflecterend oppervlak valt de Pixel 2 XL door de mand.

Dit soort oppervlakken zijn de ultieme test voor elke camera. De camera moet namelijk donkere, diepe kleuren goed weergeven, maar ook rekening houden met fel, reflecterend licht. De Pixel faalt hier overduidelijk, terwijl de Galaxy S9 een redelijke foto aflevert.


Landschappen kun je met zowel de Pixel 2 XL als de Galaxy S9 Plus uitstekend vastleggen.

Helaas zijn de omstandigheden in de bovenstaande foto's niet helemaal gelijk. Het was een winderige dag, waarop de wolken snel bewogen. Daardoor was er bij de S9-foto iets meer licht dan bij de Pixel-foto. Maar je ziet wel dat beide camera's uitstekend presteren bij dramatische landschapsfoto's.


Met de Galaxy S9 Plus kun je 2x optisch inzoomen, met de Pixel 2 XL niet.

Bron: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Nogmaals, de gewone Galaxy S9 heeft geen tweede zoomlens. Dus als je niet de Plus-versie van Samsung koopt, lijkt de camera veel meer op de Pixel 2 en Pixel 2 XL, die ook geen zoomlens hebben.


Niet verrassend: de S9 Plus maakt betere foto's als je inzoomt dan de Pixel 2. Dat komt door de tweede lens.

De Pixel 2 heeft alleen digitale zoom. Dat is in feite hetzelfde als het achteraf bijsnijden van de foto. Je zoomt in op een klein deel van de afbeelding en verliest zo veel details en scherpte.

Met de Galaxy S9 Plus kun je ook digitaal inzoomen, maar de tweede telelens zorgt ook voor vergroting van het beeld zonder detailverlies. Dit heet optische zoom. Met de S9 Plus kun je dan ook betere foto's van veraf maken dan met de Pixel 2.


De portretmodus werkt bij zowel de Galaxy S9 Plus als de Pixel 2 XL prima. Maar de S9 wint, omdat je meer opties hebt om te achtergrond te vervagen.

Ook hier bewogen de wolken snel aan de hemel, waardoor de lichtinval in beide foto's iets verschilt.

Beide toestellen hebben een uitstekende portretmodus, waarbij de achtergrond is vervaagd en kunstmatig een scherptediepte-effect is gecreëerd. Het resultaat van de S9 Plus lijkt iets natuurlijker; het is minder alsof er achteraf een sticker van mij op een onscherpe foto is geplakt, zoals je bij de Pixel 2 XL een beetje ziet.

Bij de Galaxy S9 en S9 Plus kun je verder aanpassen hoeveel de achtergrond vervaagd moet worden, wat echt een nuttige toevoeging is. Voor de bovenstaande foto van de S9 Plus is de vervaging precies in het midden gezet.


Nu komen we bij de tests waarbij de Galaxy S9 Plus uitblinkt: in omstandigheden met weinig licht.

Hier valt niet over te twisten: de S9 Plus neemt duidelijk betere foto's bij weinig licht dan de Pixel 2 XL. De foto van de S9 Plus is scherper, lichter en bevat veel minder ruis.

In donkere omgevingen kan de Galaxy S9 foto’s maken met een diafragma van f/1.5, wat voor een smartphonecamera erg knap is. Dit diafragmagetal geeft aan hoeveel licht er door de lens op de sensor van de camera valt. Hoe lager het getal, hoe groter de lensopening.

Ter vergelijking: de Pixel 2 XL heeft een diafragma van f/1.8. En dat verschil merk je vooral bij weinig licht.


In een slecht verlichte ruimte wint de Galaxy S9 opnieuw.

In de kamer waarin dit schilderij hangt, valt 's avonds alleen licht via twee openstaande deuren. De Galaxy S9 neemt ook in deze omstandigheden scherpere en helderdere foto's. Het kleurbereik van de Pixel 2 XL is wel iets groter, maar de foto is lang niet zo scherp als die gemaakt met de S9 Plus.


Maar de Galaxy S9 is niet in alle situaties met weinig licht de winnaar.

Als er ook maar een beetje fatsoenlijk licht is 's avonds presteert de Pixel 2 XL beter dan de S9 Plus. Bovenstaande foto's zijn heel vergelijkbaar, maar in de Pixel-foto zie je dat het jasje van de butler donkerblauw is, terwijl-ie bij de S9 zwart lijkt.

Toch zou ik voor de S9 Plus kiezen als je vaak foto's neemt bij weinig licht. Die camera neemt over het algemeen de betere foto's in deze situatie.


Dus welke smartphonecamera is beter?

Blader eens door de galerij-app op je smartphone en kijk of je vaak foto's maakt onder donkere omstandigheden. Als het antwoord ja is, dan is de Galaxy S9 en S9 Plus de beste keuze. En als je vaak inzoomt, is de S9 Plus met de dubbele camera de telefoon voor jou.

Als je de meeste foto's neemt overdag of in goed verlichte ruimtes, dan kun je beter uit de voeten met de Pixel 2 en Pixel 2 XL. Ik vind dat de Google-telefoons de kleuren beter weergeven dan de S9, waarbij de kleuren in foto's soms oververzadigd zijn. De S9 en S9 Plus kunnen goed overweg met fel licht, maar niet zo goed als de Pixel 2 en Pixel 2 XL.

Maar als het erop aankomt, dan kies ik voor de Galaxy S9. De camera op het toestel is simpelweg veelzijdiger. De S9 neemt goede foto's bij voldoende licht en veel betere foto's dan de Pixel 2 in donkere omstandigheden. Als je kiest voor de S9 Plus krijg je ook nog eens een toestel dan verder in kan zoomen. Daar kunnen de Pixel 2 en Pixel 2 XL niet tegenop.

Lees ook onze review van de Galaxy S9 van Samsung »

BEKIJK OOK: De sterkste en zwakste snufjes van de Samsung Galaxy S9