• Samsung heeft woensdag drie nieuwe Galaxy S23-modellen gelanceerd tijdens z’n jaarlijkse ‘Galaxy Unpacked’-event.
  • De nieuwe smartphones zijn maar mondjesmaat verbeterd ten opzichte van de modellen van vorig jaar, met als belangrijkste verandering een snellere processor.
  • Wel zijn de telefoons een stuk duurder dan hun voorgangers: de prijzen liggen ruim 100 euro hoger.
  • Lees ook: Winstdreun voor Samsung door daling uitgaven consumenten aan elektronica

Samsung heeft woensdag zijn nieuwste Galaxy-modellen geïntroduceerd tijdens z’n jaarlijkse ‘Galaxy Unpacked’-evenement. De Galaxy-lijn is een van de populairste telefoonseries ter wereld en de belangrijkste concurrent van de iPhone van Apple.

Over de specs van de nieuwe Samsung Galaxy S23-modellen lekte de afgelopen weken al een hoop details uit. Samsung maakte woensdag duidelijk dat dit keer nog sterker gebruik is gemaakt van gerecyclede materialen, zoals gerecycled aluminium en glas uit oude telefoons en gerecycled plastic uit afgedankte visnetten en PET-flessen.

Weinig technische veranderingen, wel een snellere processor

De Samsung Galaxy S23 wijkt nauwelijks af van z’n voorganger. De smartphone heeft dezelfde afmetingen en komt opnieuw met een 6,1-inch scherm. De batterij heeft wel een upgrade gekregen van 3.700 mAh naar 3.900 mAh, waardoor de telefoon langer meegaat op een volle lading.

De Galaxy S23 Plus en de Galaxy S23 Ultra zijn qua specs eveneens bijna identiek aan hun voorgangers. Ze hebben weer respectievelijk een 6,6-inch scherm en een 6,8-inch scherm, en ook de accu’s van deze smartphones zijn met 200 mAh omhoog geschroefd.

Bron: Samsung
Bron: Samsung

De belangrijkste technische upgrade lijkt hierdoor de nieuwe processor te zijn. Zowel de S23 als de S23 Plus en de S23 Ultra komen met de nieuwe Snapdragon 8 Gen 2-processor.

In Amerika zaten deze processoren al in de S22-modellen, maar in Europa werden die geleverd met de minder snelle en minder zuinige Exynos-chip van Samsung zelf.

De S23-modellen komen in vier kleuren: vanille, lichtroze, donkergroen en antraciet.

De S23 Ultra is opnieuw het paradepaardje

De Galaxy S23 Ultra is net als de S22 Ultra het duurste toestel van de reeks, maar ook de meest geavanceerde.

Samsung heeft de camera van de smartphone een upgrade gegeven, waardoor de sensor van een resolutie van 108 megapixel naar een resolutie van 200 megapixel gaat. Dit zorgt voor extra scherpe foto's, zelfs in het donker.

Foto: Samsung
Foto: Samsung

De cameraset zelf verandert niet, net als bij de S22 is het een 12 megapixel-groothoeklens en twee telecamera’s om respectievelijk 3 keer en 10 keer in te kunnen zoomen.

Ook de camera's op de andere twee S23-modellen zijn niet verbeterd ten opzichten van de vorige reeks.

De S23 Ultra komt ook dit jaar weer met de ingebouwde S-pen, die vorig jaar opnieuw werd geïntroduceerd. Met de S-pen kan er op de telefoon geschreven of getekend worden.

S23-modellen schieten flink in prijs omhoog

De Galaxy S23-telefoons zijn per direct beschikbaar en liggen vanaf woensdag in de winkels. Qua prijs zit er wel een flink verschil tussen de S22- en S23-modellen.

De S23 is verkrijgbaar vanaf 949 euro, de Galaxy S23 Plus vanaf 1.199 euro en de S23 Ultra vanaf maar liefst 1.399 euro. Dat is een prijsverhoging van ruim 100 euro per telefoon. De adviesprijzen van de S22-modellen waren respectievelijk 849, 1.049 en 1.249 euro.

LEES OOK: Samsung komt met een nieuwe slimme koelkast met een 32-inch touchscreen waarop je TikTok-filmpjes kunt kijken en boodschappen kunt bestellen