De PvdA wil niet extra bezuinigen om zo een eerste ronde in een omvangrijke belastinghervorming mogelijk te maken.

PvdA-leider Diederik Samsom maakte dat woensdag duidelijk tijdens de algemene beschouwingen, in antwoord op vragen van D66-leider Alexander Pechtold.

‘Niet snijden in zorg’

Die wil, net als het CDA, juist wel verder snijden in de overheidsuitgaven. Maar volgens Samsom betekent dat snijden in de zorg en korten op de uitkeringen. Dat koopkrachtverlies zou je dan weer moeten compenseren, waarna je ,,in het eigen zeil aan het blazen bent en niet vooruitkomt”, aldus Samsom.

Hij wil zich evenmin verplichten aan een deadline van 1 februari, zoals D66 en CDA willen. ,,Snel is beter dan langzaam, maar het moet wel zorgvuldig.” Samsom hoopt dat de coalitie het volgend voorjaar met de oppositie eens kan worden over een eerste stap in de herziening, waarbij de lasten op arbeid omlaag moeten en de belasting op consumptie en vervuiling omhoog.

Samson hoopt op meevallers

Hij hoopt dat bij de begrotingsvoorbereiding volgend jaar augustus meevallers zijn, die kunnen worden ingezet om die eerste stap begin 2016 uit te voeren. CDA-leider Sybrand Buma reageerde cynisch. ,,U wilt dit dekken met mogelijke toekomstige meevallers. Ik zie alleen maar luchtfietserij waarvan we nooit weten of het ooit wordt ingevoerd.”

Samsom zei dat er wat hem betreft geen taboes liggen op ingrijpen in de ,,toeslagenfabriek''. Het kabinet is dat al van plan door de kinderopvangtoeslag te vereenvoudigen. Het geld gaat rechtstreeks naar de instellingen, op basis van vastgesteld inkomen van de ouders. Nog maar 1 procent van het huidige aantal ontvangers van de kinderopvangtoeslag zou die toeslag dan nog krijgen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl