Wie overweegt zonnepanelen aan te schaffen kan nog bijna drie jaar profiteren van een extreem voordelige subsidie: de salderingsregeling. Maar die gaat in 2023 op de schop. Het is dus interessant om te kijken wat je maximale voordeel kan zijn in de komende jaren.

Wie zonnepanelen heeft of wil kopen, kan nog tot 1 januari 2023 zelf opgewekte stroom die wordt teruggeleverd aan het net, aftrekken van het eigen stroomverbruik.

De huidige regeling werkt zo: met zonnepanelen kun je stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Voor de energierekening wordt het saldo van de verbruikte stroom en de teruggeleverde stroom afgerekend.

Salderingsregeling voor zonnepanelen tot 2023

Wanneer je als particulier in een jaar 3.500 kilowattuur (kWh) stroom verbruikt en 1.000 kWh teruglevert, betaal je over het netto verbruik van 2.500 kWh. Deze salderingsregeling is zeer gunstig, omdat de verbruikte en geleverde stroom worden afgerekend tegen hetzelfde tarief, inclusief belastingen.

Stel bijvoorbeeld dat de stroomprijs bij jouw energieleverancier 22 eurocent per kWh bedraagt. Dan bestaat ongeveer 7 cent daarvan uit de ‘kale’ leveringsprijs. Daarbovenop komt nog ongeveer 11 cent aan energiebelasting en 4 cent btw.

Bij de salderingsregeling krijg je ook voor de geleverde zonnestroom de volle 22 cent per kWh vergoed. Indirect betekent dat een subsidie van 15 cent per kWh (die overeenkomt met het bedrag van energiebelasting en btw).

Het kabinet-Rutte 3 vindt de huidige regeling eigenlijk te riant en wil een andere opzet. Idee is dat vanaf 2023 bij het terugleveren van stroom alleen de ‘kale’ stroomprijs wordt vergoed door de energieleverancier. Daarbovenop geeft de overheid dan nog een subsidie voor de stroom die met zonne-energie wordt opgewekt, maar die wordt in de loop der jaren lager dan het huidige fiscale voordeel.

Lees ook op Business Insider

Wil je weten wat je voordeel op jaarbasis is? Vul dan de salderingstool in van Business Insider. Je krijgt toegang tot de tool en 3 praktische artikelen van Business Insider over hoe je je woonlasten kunt verlagen met zonnepanelen, hoe interessant zonnepanelen zijn vergeleken met andere maatregelen om je woning te verduurzamen en hoe je zonnepanelen kunt financieren.

Als je hieronder je e-mailadres invult en op de knop drukt, dan abonneer je je ook meteen op onze wekelijkse nieuwsbrief over personal finance.

Bereken jouw voordeel op jaarbasis

  • (€ inclusief energiebelasting, ODE en btw)
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Ontvang je onze nieuwsbrief al, vul dan het e-mailadres in dat bij ons bekend is. Je krijgt dan niet twee keer de nieuwsbrief.