Als het om werk gaat, winnen persoonlijke ontwikkeling en secundaire arbeidsvoorwaarden misschien aan belang…. maar uiteindelijk ben je toch benieuwd naar je salaris. En misschien wil je ook wel weten wat je gaat verdienen als je een paar jaar ervaring hebt opgebouwd óf wat een collega in een andere functie verdient.

Dankzij een salarisonderzoek van Robert Walters Recruitment kunnen we daar een beeld van krijgen. Robert Walters is in 31 landen actief, waaronder Nederland, en opereert vooral in de zakelijke en financiële dienstverlening.

Op basis van onder meer plaatsingen in 2019, heeft het bedrijf op een rij gezet wat in Nederland het doorsnee jaarsalaris in 2019 en 2020 is voor verschillende functies. In veel gevallen zie je ook wat mensen met pakweg meer dan vijf jaar ervaring verdienen ten opzichte van degenen die nog maar een paar jaar bezig zijn.

Zo wordt in de sector accounting & finance hevig gezocht naar financial controllers. Die kunnen in 2020 45.000 euro tot 75.000 euro verdienen als ze één tot vijf jaar ervaring hebben. Wie deze functie vijf tot negen jaar bekleedt, kan tot 90.000 euro salaris verwachten.

Salaris: wie verdient wat?

In Nederland hebben de meeste professionals (81 procent) het afgelopen jaar één of meerdere salarisverhogingen gehad, zo blijkt ook uit een enquête onder 941 hoogopgeleiden van Robert Walters. De verhoging die het meest voorkwam, was een toename van 4 tot 5 procent. Een kleine groep van 4 procent kreeg een forse salarisverhoging van 20 procent.

"Vooral schaarse groepen professionals, bijvoorbeeld in compliance, risk management en regulatory reporting, hebben het afgelopen jaar flinke stappen kunnen maken", zegt Bob van Ginkel, managing director bij Robert Walters. Volgens hem zijn flink hogere salarissen nodig om professionals te motiveren over te stappen naar een functie die op hetzelfde niveau ligt en weinig inhoudelijke veranderingen met zich meebrengt.

In het salarisonderzoek van Robert Walters staat onder meer wat een risk manager verdient en kan verdienen, net als talloze andere functies in tien sectoren.

In het onderzoek wordt onderscheid gemaakt tussen salaris voor een permanente functie, de beloning op contractbasis en het salaris voor interim-functies.

Business Insider heeft een selectie gemaakt van de functies en het bijbehorende loon die te vinden zijn in het rapport. Op enkele uitzondering na is het loon in een permanente functie meegenomen.

Hieronder vind je de salarissen van 44 beroepen in de zakelijke en financiële dienstverlening. Als er verschil is in beloning op basis van ervaring is de bandbreedte van het aantal jaren ervaring tussen haakjes in de tabel weergegeven.

Lees meer over carrière: