• De CDU heeft bij regioverkiezingen in Saksen-Anhalt een duidelijke overwinning behaald.
  • De zege is een opsteker voor de landelijke CDU-lijsttrekker Armin Laschet.
  • De rechts-populistische AfD verloor kiezers in de Oost-Duitse deelstaat.

Vooraf werd er druk gespeculeerd: zou de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) de grootste kunnen worden in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt?

In de peilingen lag de AfD niet ver achter op de CDU, de partij die in september bij de landelijke verkiezingen opnieuw de grootste wil worden met Armin Laschet als lijsttrekker.

De verkiezingen in Saksen-Anhalt waren het laatste peilmoment voor de Bundestagswahl op 26 september. Laschet vocht binnen de CDU een verbeten machtsstrijd uit met Markus Söder om het lijsttrekkerschap. Nog altijd wordt er getwijfeld of Laschet, een ietwat saaie bruggenbouwer, de juiste keuze is om Angela Merkel na zestien jaar op te volgen.

CDU wint in Saksen-Anhalt

Zondagavond konden de CDU en Laschet opgelucht ademhalen. De christendemocraten boekten een duidelijk overwinning in de Oost-Duitse deelstaat.

Volgens de definitieve uitslag heeft de CDU 37,1 procent van de stemmen gekregen, ruim 7 procent meer dan bij de verkiezingen vijf jaar geleden. De landelijke tak van de CDU noemt de regionale winst een "boost" en een "overwinning voor Armin Laschet".

De AfD verloor kiezers, zij heeft nu in de exitpoll 20,8 procent van de stemmen terwijl ze vijf jaar geleden nog bijna een kwart van de kiezers achter zich kreeg.

De linkse-radicale partij Die Linke verliest 5 procent en staat op 11,2 procent van de stemmen, de SPD op 8 procent en de FPD en de Groenen op 6 procent.

Kan Annalena Baerbock bondskanselier worden?

In Saksen-Anhalt werd de CDU bedreigd vanaf de rechterflank van het politieke spectrum. Bij de landelijke verkiezingen in september komt de dreiging van de linkerkant, van de Groenen (te vergelijken met GroenLinks in Nederland). Zij hebben de 40-jarige Annalena Baerbock aangewezen als lijsttrekker.

De Groenen hebben nog nooit in de Duitse regering gezeten, maar Baerbock is gezien de peilingen absoluut niet kansloos om bondskanselier te worden. De CDU schommelt daarin rond een kwart van de stemmen, de Groenen scoren tussen de 21 en 25 procent.

LEES OOK: 6 dingen die je wilt weten over Annalena Baerbock, de vrouw die mogelijk de eerste groene Duitse bondskanselier wordt