Het kabinet komt met een landelijk advies om in publieke ruimten mondkapjes te dragen.

Premier Mark Rutte deed deze toezegging woensdag in de Tweede Kamer.

In bepaalde regio’s, zoals Amsterdam, wordt al geadviseerd om in openbare ruimten een mondkapje te dragen.

Voor heel Nederland geldt vanaf nu een dringend advies om in de publieke binnenruimte een mondkapje te dragen. Dat zei premier Mark Rutte dinsdag in debat met de Tweede Kamer.

Veel partijen hadden om een landelijke richtlijn gevraagd. Het kabinet moet de precieze regeling nog uitwerken.

Een advies om zo’n mond-neuskapje te dragen, roept nog wel veel vragen op, benadrukte Rutte. Bijvoorbeeld op stations, waar een advies geldt, terwijl het eenmaal in de trein om een verplichting gaat.

Vrijdagavond om 18.00 uur zal het kabinet meer details kunnen geven over deze vragen, zegt Rutte.

Lees ook op Business Insider

Winkeliers moeten mensen kunnen weigeren

De premier wil ook dat winkeliers de mogelijkheid krijgen om mensen die geen masker dragen, te weren. “Winkeleigenaren willen wij niet verantwoordelijk maken voor de handhaving, helemaal niet. We willen ze wel de gelegenheid geven om te zeggen: ik wil dat je zo’n ding om doet, anders kom je niet binnen.”

Volgens Rutte geldt het advies een mondkapje te dragen eigenlijk “overal waar je de hemel niet ziet”. De premier noemt winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations. Bij de kapper, schoonheidsspecialist en andere contactberoepen moet zowel de dienstverlener als de klant een mond-neuskapje dragen.

Hoewel het in principe geldt voor restaurants, cafés, theaters en concertzalen, hoeft het mondkapje niet gedragen te worden als iemand zit, omdat een stoel of kruk dan op 1,5 meter afstand gezet kan worden. Ook voor middelbare scholen komt er een uitzondering. “Want daar geldt al dat de leraar 1,5 meter afstand moet houden van de leerlingen.”

Mondkapjes in Amsterdam

Woensdag werd al bekend dat de gemeente Amsterdam het dragen van mondkapjes actief gaat bevorderen in eigen kantoren. Op het gemeentehuis en bij de stadsloketten gaat de gemeente mondkapjes uitdelen aan mensen die iets komen regelen.

Daarmee geeft de gemeente invulling aan het “dringende advies” om op openbare plaatsen een mondkapje te dragen. De kapjes liggen vanaf woensdag klaar op gemeentelijke kantoren.

Het mondkapjesadvies komt van de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, waarvan burgemeester Femke Halsema de voorzitter is.

Samen met de veiligheidsregio’s Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Brabant-Zuidoost (Eindhoven en omstreken) stuurt Amsterdam-Amstelland aan op veel meer mondkapjesgebruik.

De regio’s hopen dat de kapjes helpen bij het terugdringen van het aantal coronabesmettingen, ook al is de vraag in hoeverre mondkapjes besmetting kunnen voorkomen nog volop onderwerp van wetenschappelijk debat.

Kabinet loopt vooruit op advies van Outbreak Management Team

Voorzitter Jaap van Dissel van het Outbreak Management Team gaf dinsdag aan dat het prima is dat de overheid zelf met een advies komt omtrent het dragen van mondkapjes.

“Eerder is er advisering geweest waarbij een net iets ander besluit is genomen. Dat is gewoon hoe het werkt. Het gaat er niet om of ik dat advies specifiek steun. Het gaat erom wat besloten is en wat we met zijn allen moeten doen”, aldus Van Dissel bij een briefing voor leden van de Tweede Kamer.

Het OMT komt nog met een nieuw advies over het dragen van mondkapjes. Van Dissel wilde daar dinsdag niet op vooruitlopen. “Er is blijkbaar onzekerheid en onduidelijkheid over het effect van het gebruik. Het is goed om dat weg te nemen. We komen er met helder advies over”, aldus Van Dissel.

LEES OOK: HEMA en supermarkten weigeren mensen zonder mondkapje niet – de keuze is aan de klant