• Het kabinet kwam maandag met het dringende advies in bepaalde gebieden een mondkapje te dragen tijdens het boodschappen doen.
  • Nederlandse supermarktketen laten mensen zonder mondkapje voorlopig gewoon binnen. De keuze is aan de klant.
  • Ook HEMA gaat geen klanten weigeren om discussies aan de deur te voorkomen.
  •  De Bijenkorf gaat klanten in zijn warenhuizen in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Rotterdam wel verplichten een mondkapje te dragen.

De Nederlandse supermarkten laten klanten die geen mondkapje dragen de komende tijd gewoon binnen.

Ketens als Jumbo en Albert Heijn ondersteunen het advies van het kabinet en een aantal burgemeesters om in bepaalde gebieden een mondkapje te dragen in de winkel, maar laten de keus aan klanten of zij dit daadwerkelijk doen.

Het kabinet kwam maandag met het dringende advies in de drie veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland, Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond een mondkapje te dragen tijdens het boodschappen doen. Het is geen verplichting, maar winkeliers mogen van de overheid wel klanten weren die geen mondkapje willen dragen.

Maar de supermarktbranche heeft via koepelorganisatie CBL besloten dat niet te doen om discussie aan de deur te voorkomen.

"Als winkels mondkapjes gaan verplichten, leidt dat naar verwachting tot veel extra discussie en zelfs agressie aan de deur", geeft het CBL aan. De branche wil het personeel daarvoor behoeden.

Oproep aan klanten om coronaregels te respecteren

De supers roepen klanten wel dringend op om de coronamaatregelen in de supermarkt te respecteren. "Dus hou afstand, kom alleen, doe efficiënt boodschappen met een lijstje en wees aardig voor elkaar, ook als je het bijvoorbeeld niet eens bent met de keus van andere klanten om geen mondkapje te dragen."

Op drukke momenten zal er ook weer vaker een supermarktmedewerker bij de deur staan om klanten bewust te maken van de geldende regels. Het personeel krijgt in de betreffende gebieden eveneens het advies een mondkapje te dragen, maar ook medewerkers mogen bij de supers zelf bepalen of zij dit doen.

Het is mogelijk voor supermarkten om iets af te wijken van de branchebreed afgesproken aanpak. DEEN laat weten dat medewerkers in zijn Amsterdamse winkels wel verplicht worden om een mondkapje te dragen.

Ook wil DEEN klanten "heel erg actief gaan stimuleren" om maskertjes te dragen. Dat doet de keten door in de eerste dagen van de aangescherpte maatregelen in de betreffende vestigingen gratis mondkapjes uit te delen.

HEMA weigert ook geen klanten

Eerder lieten Blokker, Intertoys en HEMA al weten klanten zonder mondkapje niet te weigeren. Volgens HEMA is het niet aan winkeliers om dergelijke maatregelen af te dwingen. Ook wil de warenhuisketen "oneigenlijke discussies" met klanten voorkomen.

De keten zal alle bezoekers in lijn met het overheidsbeleid in de grote steden wel aanraden om winkels alleen met een mondkapje te betreden. HEMA onderzoekt nog of het mogelijk is om aan de deur gratis mondkapjes aan te bieden, net als desinfecterende handgel die klanten kunnen gebruiken.

"Dit zou een extra service zijn. Maar we weten nog niet of het mogelijk is. Het hangt bijvoorbeeld ook van de beschikbaarheid af", legt een woordvoerster uit. In de betreffende vestigingen wordt het voor HEMA-personeel wel verplicht om een maskertje te dragen.

FNV bezorgd over agressie tegen verkopers

Vakbond FNV uitte meteen kritiek op het kabinetsadvies om klanten zonder mondkapje te weren. De maatregel zou onduidelijk zijn en mogelijk zelfs tot agressie tegen verkopers zou leiden. Ook bij brancheorganisatie Detailhandel Nederland klonken bedenkingen.

Maar HEMA schat in dat een advies in deze situatie best kan werken. "Onze ervaring van de afgelopen maanden is dat klanten best willen meebewegen", aldus de keten.

De Bijenkorf gaat klanten in zijn warenhuizen in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Rotterdam wel verplichten een mondkapje te dragen. Speciaal daarvoor aangestelde veiligheidscoördinatoren zien hier bij de deur op toe. Bezoekers die geen mondkapje bij zich hebben, krijgen er dan gratis eentje uitgereikt.

Rijksmuseum stelt vanaf woensdag mondkapje verplicht

Het Rijksmuseum stelt ondertussen ook een mondkapje verplicht. Alle mensen vanaf 13 jaar die het Rijksmuseum in Amsterdam willen bezoeken, moeten daar vanaf woensdag een mondkapje op. "Veiligheid staat voorop", zegt een woordvoerster van het museum.

De instelling gaat ervan uit dat de mensen de kapjes zelf meebrengen. De eerste dagen zal er wel naar een oplossing worden gezocht voor de mensen die er onverhoopt geen bij zich hebben.

Het Philips Museum in Eindhoven en het Van Gogh Museum in Amsterdam hebben inmiddels ook besloten vanaf woensdag mondkapjes verplicht te stellen.

Het Kunstmuseum in Den Haag gaat bezoekers wel vragen een mondkapje te dragen, maar deze bescherming niet verplicht stellen. Het museum stelt dat zijn gebouw erg ruim van opzet is, waardoor het ook binnen gemakkelijk is om afstand te houden. Het verzoek om toch een kapje te dragen wordt via de website en bij de ingang gecommuniceerd. Het museum beschikt overigens over een "grote voorraad" gekregen mondkapjes en stelt die ter beschikking zolang de voorraad strekt.

Het Mauritshuis in de Hofstad stelt mondkapjes alleen verplicht voor personeel dat met bezoekers in aanraking komt. Het publiek krijgt volgens een woordvoerder alleen het "dringende advies" om een kapje op te zetten. Dat wordt via alle communicatiekanalen gedeeld. Het museum heeft steeds de richtlijnen van het RIVM gevolgd en wil nu niet op eigen houtje een andere afslag nemen, verklaart de woordvoerder.

"Bezoekers, vrijwilligers en medewerkers zijn veilig in het museum", benadrukt intussen de Museumvereniging. Ze zegt dat de musea de landelijke richtlijnen volgen. "Ook raden we onze leden aan bij hun veiligheidsregio na te gaan of er verdere maatregelen gelden. Hoe dan ook willen we dat mensen veilig naar musea kunnen."

Lees meer over de coronacrisis: