Het vinden van nieuwe energiebronnen moet de kern zijn in het Nederlandse milieubeleid. Volgens VVD-leider Mark Rutte houden burgers daardoor in de toekomst “een betaalbare energierekening en welvaart”.

In een maandag gepresenteerd “groen rechts” manifest zet Rutte zich af tegen het volgens hem sombere denken dat alleen het verminderen van de consumptie helpt.

“Groen staat tegenwoordig gelijk aan betalen, betalen, betalen, zonder dat het tot resultaten leidt. Wat is het nut van het verhogen van de dieselaccijns in Nederland als de komende jaren een miljard Aziaten een auto gaat kopen”, aldus de VVD-leider.

Door het opraken van fossiele brandstoffen als olie, gas en steenkool zijn andere energievormen nodig, kernenergie hoort daar volgens de VVD bij. De overheid dient er in de ogen van Rutte voor te zorgen dat ondernemers de ruimte hebben om te innoveren en garant te staan voor risicovolle uitvindingen. De nieuwe energietoepassingen kunnen een ijzersterk exportproduct van Nederland worden, aldus Rutte.

In zijn manifest stelt de VVD’er overigens dat niet met zekerheid te zeggen is “of de klimaatverandering door de mens wordt aangewakkerd en hoe groot de gevolgen zijn”. Het klimaat verandert, stelt Rutte, en dat deed het vroeger ook.