Staat Mark Rutte dan helemaal alleen bij zijn verdediging van het kabinetsvoornemen om de dividendbelasting af te schaffen?

Toch niet. De baas van Unilever helpt de premier, die zelf ooit een aantal jaar voor de levensmiddelengigant werkte.

Unilever is belangrijk voor de Nederlandse economie, zei topman Paul Polman van het was- en levensmiddelenconcern donderdag tijdens een toespraak in Wageningen. Daar opende Unilever een innovatiecentrum.

De jaarlijkse investering in ons land is volgens de bestuurder meer dan 1 miljard euro. En daar profiteren ook heel veel kleinere bedrijven van, benadrukte hij.

“Veel van die bedrijven zijn hier vertegenwoordigd. Het is de ruggengraat van de Nederlandse economie”, aldus de bestuurder.

Rutte, Unilever en de dividendbelasting

De opmerkingen van Polman zijn opvallend, gezien de discussie over het afschaffen van de dividendbelasting. Die omstreden maatregel maakt het volgens het kabinet voor buitenlandse bedrijven aantrekkelijker om zich in Nederland te vestigen en voor Nederlandse bedrijven verdwijnt er dan veel administratief gedoe.

Juist Unilever is een van de grote bedrijven die tijdens de kabinetsformatie druk heeft uitgeoefend op de onderhandelaars om de dividendbelasting te schrappen.

De Brits-Nederlandse multinational heeft eerder dit jaar besloten het hoofdkantoor uit Londen weg te halen en volledig in Rotterdam te plaatsen. Dat heeft op Rutte ook een zekere morele druk gelegd om het voorstel over afschaffing van de dividendbelasting te koesteren, ondanks de forse kritiek hierop.

Weinig steun uit het bedrijfsleven

Uit een rondgang langs vooraanstaande AEX-bedrijven en grote, vooral Britse beleggers, blijkt dat er onder deze begunstigden van de maatregel geen uitgesproken steun te vinden is voor het plan, meldde het Financieele Dagblad begin deze week.

Ook is er veel kritiek van uit het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf, dat liever zelf zou profiteren van een alternatieve maatregel voor lastenverlichting.

De opmerkingen van Unilever-baas Polman over het bredere uitstralingseffect van Unilevers activiteiten in Nederland, geven Rutte mogelijk ammunitie om zijn standpunt over de afschaffing van de dividendbelasting kracht bij te zetten.

Tegenover de NOS verklaarde Polman donderdag nog eens expliciet aan de afschaffing van de dividendbelasting een goed idee te vinden. ""Het is een dubbele belasting, andere landen hebben het niet. Daardoor hebben sommige bedrijven ervoor gekozen naar die landen te gaan. Voor aandeelhouders die nu ergens geen belasting betalen en dat in de toekomst wel zouden moeten doen, is een land minder interessant."

LEES OOK: Rutte heeft een probleem: hij krijgt nauwelijks steun uit het bedrijfsleven voor de afschaffing van de dividendtaks