De NAVO geeft misschien dit voorjaar duidelijkheid aan demissionair premier Mark Rutte of hij of iemand anders de opvolger wordt van NAVO-chef Jens Stoltenberg. De NAVO wil het proces liefst “in het eerste kwart van dit kalenderjaar” afronden, zegt de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO Julianne Smith. Op dit moment is demissionair premier Rutte de enige bekende kandidaat voor de topfunctie.

“Dat is geen geheim”, aldus Smith, in de aanloop van een bijeenkomst van NAVO-ministers van defensie op woensdag en donderdag. Rutte “is een van de personen waar de alliantie naar kijkt, maar het is een nog lopend proces. We kijken ernaar uit dit proces af te ronden.”

Smith reageerde ook op de oproep van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump aan Rusland dat het “mag doen wat het wil” met NAVO-landen die minder aan hun defensie uitgeven dan de door het bondgenootschap afgesproken 2 procent van het bruto binnenlands product. Die uitspraken noemt ze “gevaarlijk en ronduit onverantwoordelijk”. De NAVO heeft afgesproken dat zodra een van de bondgenoten wordt aangevallen, de andere zullen bijspringen.

Trump deed de uitspraak afgelopen weekend. De Amerikaanse ambassadeur onderstreepte dat een “aanmoediging voor het Kremlin om een NAVO-bondgenoot of grondgebied van de alliantie aan te vallen onze militairen, Amerikaanse militairen en die van onze bondgenoten, in groter gevaar brengt”.

Verwijzend naar frustratie bij sommige Amerikaanse politici dat niet alle NAVO-landen genoeg investeren in defensie, zegt ze dat "bondgenootschappen, en met name het NAVO-bondgenootschap, een hoeksteen zijn van het Amerikaanse buitenlandse beleid. Dergelijke bondgenootschappen zijn Amerika's sterkte. Het zijn geen liefdadigheidsprojecten".

LEES OOK: NAVO-chef Stoltenberg maant Europese landen om wapenproductie op te voeren – Duitse regeringsleider Scholz lobbyt in VS voor steun aan Oekraïne.