• Russische tankers die olieproducten en -chemicaliën vervoeren, zetten steeds vaker hun locatiegegevens uit.
  • Volgens experts zou dat kunnen wijzen op een poging om de westerse sancties vanwege de oorlog in Oekraïne te omzeilen.
  • Onder de schepen die hun locatiegegevens uitschakelden, bevonden zich schepen die verbonden zijn aan grote ondernemingen en internationale scheepvaartmaatschappijen.
  • Lees ook: Goedkope Russische olie gaat naar China en India tegen de achtergrond van ingrijpende sancties

Russische tankers die olieproducten en -chemicaliën vervoeren, zetten steeds vaker hun locatiegegevens uit. Volgens experts zou dat kunnen wijzen op een poging om de sancties vanwege de oorlog in Oekraïne te omzeilen, bijvoorbeeld door ongezien ladingen over te hevelen van Russische schepen naar schepen die niet zijn gesanctioneerd.

In de week tot en met 25 maart waren er zeker 33 voorvallen van schepen die de apparatuur om locaties door te geven hadden uitgeschakeld, meldt het Israëlische maritiem adviesbureau Windward, dat zich daarbij baseert op satellietbeelden en kunstmatige intelligentie. Dat is ruim het dubbele van het wekelijks gemiddelde van veertien in het afgelopen jaar.

Deze zogeheten ‘dark activities’ vonden voornamelijk plaats in of rond de exclusieve economische zone van Rusland, aldus Windward. Onder de schepen die hun locatiegegevens uitschakelden bevonden zich schepen die verbonden zijn aan grote ondernemingen en internationale scheepvaartmaatschappijen, maar ook kleine bedrijven, aldus Windward.

Rusland probeert mogelijk sancties te omzeilen

De commerciële scheepvaart is volgens de internationale maritieme wetgeving verplicht om een automatisch identificatiesysteem (AIS) aan te hebben staan als een schip op zee is. Het uitschakelen of manipuleren van het identificatiesysteem wordt door het Amerikaanse ministerie van Financiën gezien als de belangrijkste manier om sancties te omzeilen.

Volgens het Britse weekblad The Economist is het uitzetten van de locatiegegevens van olietankers ook een belangrijke manier voor Iran om van zijn zwarte goud af te komen. Tegen dat land zijn enkele jaren geleden al sancties ingevoerd door het Westen.

Sinds de invasie in Oekraïne eind februari hebben de Europese Unie, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en andere bondgenoten de sancties tegen het Kremlin opgevoerd. De Amerikaanse president Joe Biden vaardigde op 8 maart een decreet uit om de invoer van Russische olie en gas te verbieden. Op dezelfde dag zei het Verenigd Koninkrijk dat het de invoer van olie tegen het einde van het jaar geleidelijk zal stopzetten. Beide landen hebben samen met Canada Russische schepen de toegang tot hun havens ontzegd.

De ingrijpende sancties tegen Rusland hebben de prijs van de Oeralse olie zo sterk doen dalen, dat sommige kopers uit China en India worden verleid om enkele vrachten te kopen.

LEES OOK: Goedkope Russische olie gaat naar China en India tegen de achtergrond van ingrijpende sancties