• De Russische miljardair Dmitri Rybolovljev geeft naar schatting 165 miljoen euro uit om het kleine, Griekse eiland Skorpios om te toveren tot luxeresort.
  • Voormalig first lady Jacqueline Kennedy trouwde in 1968 met de Griekse scheepsmagnaat Aristotle Onassis op het eiland.
  • Rybolovljev wil onder andere een luxehotel en spa, een sportcomplex, wijngaarden, een amfitheater, een helikopterplatform en een uitgebreide haven voor grote jachten laten bouwen.

De Russische miljardair Dmitri Rybolovljev besteedt naar schatting 165 miljoen euro om een klein, Grieks eiland om te toveren tot luxeresort, zo bevestigt een adviseur van Rybolovljev aan Business Insider.

Skorpios, een eiland van net geen vierkante kilometer ten westen van Griekenland, is de plek waar voormalig first lady Jacqueline Kennedy in 1968 trouwde met de Griekse scheepsmagnaat Aristotle Onassis.

Rybolovljev, die een geschat eigen vermogen van 6,7 miljard dollar bezit, kocht het eiland in 2013 van de kleindochter van Aristotle Onassis voor 153 miljoen dollar. Zijn plan om het eiland om te toveren tot een chique toeristische trekpleister is al sinds de aankoop in de maak, aldus Sergej Tsjernitsin, de adviseur van de Rybolovljev-familie.

“Toen de Rybolovljev-familie het eiland aanschafte, was al duidelijk dat er een complete renovatie nodig was”, zei Tsjernitsin tegen Business Insider.

De haven van Skorpios zal worden uitgebreid om onderdak te bieden aan grote jachten. Foto: Rybolovlev Family Office
De haven van Skorpios zal worden uitgebreid om onderdak te bieden aan grote jachten. Foto: Rybolovlev Family Office

Het project heeft een begroot budget van 165 miljoen euro en zal naar schatting minstens 130 nieuwe banen creëren, zo meldden de Griekse ministeries van toerisme, ontwikkeling en investering in een persbericht op 13 januari.

De renovatieplannen omvatten onder andere een luxehotel, bekend als een ‘VIP Complex’, een spa, villa’s, een sportcomplex, een boerderij en wijngaard, een amfitheater, een helikopterplatform en een uitbreiding van de haven om onderdak te bieden aan grote jachten.

Het voorbereidende werk is begin vorig jaar van start gegaan en het project zal naar verwachting ergens in 2024 af zijn, zo meldt Tsjernitsin.

Rybolovljev en zijn familie zullen van tijd tot tijd ook zelf gebruikmaken van het resort, voegde Tsjernitsin toe. Ekaterina, de dochter van Rybolovljev, vierde in 2014 haar 25e verjaardag op het eiland. In 2015 trouwde ze er.

Wanneer de familie niet zelf op Skorpios verblijft, zijn ze van plan om het gehele complex te verhuren. Hier zit een minimumduur van één week aan vast. Hoewel Tsjernitsin aangaf dat enige discussie over de prijs onder voorbehoud is, schatte hij dat een weekverblijf meer dan een miljoen euro gaat kosten.  

Een eiland met een rijke geschiedenis

Aristotle Onassis kocht het eiland Skorpios in 1963 voor een bedrag van 3,5 miljoen drachmen, wat volgens The Wall Street Journal vandaag de dag zo’n 12.500 dollar zou zijn (omgerekend ruim 10.000 euro).

Ook de scheepsmagnaat had het idee om het eiland om te toveren tot een luxeresort. Zo importeerde hij zand en duizenden bomen, en hield hij er glamoreuze feesten.

Onassis trouwde op 20 oktober 1968 met Jackie Kennedy, de weduwe van de vermoorde Amerikaanse president John F. Kennedy, tijdens een kleine ceremonie in de Grieks-orthodoxe kapel op het eiland.  

Jackie Kennedy en Aristotle Onassis verlaten de kapel op het eiland Skorpios na hun trouwceremonie op 20 oktober 1968. Foto: Getty/Bettmann
Jackie Kennedy en Aristotle Onassis verlaten de kapel op het eiland Skorpios na hun trouwceremonie op 20 oktober 1968. Foto: Getty/Bettmann

Na de dood van Onassis in 1975 bleven de gebouwen op het eiland, waar eens extravagante feesten werden gehouden, verlaten achter. Vandaag de dag omvat de infrastructuur van het eiland onder andere een haven, landbouwpercelen, een helikopterplatform, water- en elektriciteitssystemen, en enkele vervallen gebouwen.

“In de tijd van Onassis was het buitengewoon, maar volgens hedendaagse normen is het erg verouderd. Daarom is er een grondige renovatie nodig”, zei Tsjernitsin.

Op het eiland bevindt zich ook het iconische ‘Pink House’, de villa die is gebouwd voor Kennedy Onassis en waar de voormalige first lady het grootste deel van haar tijd op het eiland doorbracht.

Het 'Pink House' op Skorpios. Foto: Rybolovlev Family Office
Het 'Pink House' op Skorpios. Foto: Rybolovlev Family Office

Penthouses, een 450 miljoen dollar kostende Da Vinci en een deal met Trump

Rybolovljev woont in Monaco, de welvarende stadstaat aan de Franse Rivièra, waar hij naar verluidt een penthouse met uitzicht op het water heeft in het chique Monte Carlo.

De 54-jarige miljardair heeft zijn fortuin van 6,7 miljard dollar verdiend in de Russische kunstmestproductie, zo meldt Forbes. Hij staat erom bekend zijn miljoenen uit te geven aan luxevastgoed, kunst en voetbal. In 2011 kocht hij voetbalclub AS Monaco.  

Naast zijn Griekse eiland en zijn Monegaskische penthouse, heeft Rybolovljev ook vastgoed in New York en Palm Beach op zijn naam gehad.

In 2008 kocht Rybolovljev in Palm Beach 2,5 hectare aan grond van Donald Trump voor 95 miljoen dollar, wat destijds een nieuw vastgoedrecord voor dat gebied inhield.

De aankoop kwam in 2016 onder de aandacht tijdens het Rusland-onderzoek. Aanleiding was het Trump-rapport van voormalig Britse geheim agent Christopher Steele, dat aanraadde om Trumps grond- en hoteldeals te onderzoeken. Zowel Trump als Rybolovljev hebben gezegd elkaar nooit te hebben ontmoet.  

Dmitry Rybolovljev. Foto: Getty/Xavier Laine
Dmitry Rybolovljev. Foto: Getty/Xavier Laine

In 2011 kocht Rybolovljev voor zijn dochter Ekaterina een penthouse van 88 miljoen dollar in het felbegeerde 15 Central Park West-gebouw in Manhattan.

Hoewel zijn dochter Ekaterina het meeste in de schijnwerpers staat, zijn er ook andere familieleden. Zo heeft Rybolovljev nog een andere dochter genaamd Anna. Met hun moeder, Elena Rybolovljeva, had de Russische miljardair een zes jaar lang, opvallend juridisch gevecht over de scheiding, die met een geheime schikking in 2015 werd beëindigd.

Overigens besteed de kunstmestmagnaat zijn fortuin aan meer dan alleen penthouses, privé-eilanden en het afkopen van zijn ex. In 2013 kocht Rybolovljev een Leonardo da Vinci-schilderij genaamd ‘Salvator Mundi’ voor 127,5 miljoen dollar. Vier jaar later wist hij ditzelfde kunstwerk te verkopen voor een recordbedrag van 450 miljoen dollar.

Wanneer Rybolovljev Skorpios bezoekt, blijft hij gewoonlijk aan boord van zijn jacht, omdat de gebouwen op het eiland in verval zijn, aldus Tsjernitsin. De miljardair is naar verluidt in het bezit van superjacht 'Anna', van meer dan 100 meter lang.

LEES OOK: Oracle-miljardair Larry Ellison gaat permanent thuiswerken op zijn Hawaiiaanse eiland: een wellness-walhalla om langer te leven