Nadat de Russische president Vladimir Poetin in september een gedeeltelijke militaire mobilisatie afkondigde, uitten sommige nieuwe dienstplichtigen hun onvrede over het feit dat het leger geen middelen ter beschikking stelt.

“Ze gaven ons absoluut geen uitrusting. Het leger heeft niets. We moesten al onze uitrusting zelf kopen”, klaagde een 23-jarige dienstplichtige genaamd Vladimir, volgens de Britse krant The Guardian.

The Guardian beschrijft naar aanleiding van opgenomen gesprekken de klachten van een aantal nieuwe dienstplichtigen en hun families. Hieruit blijkt dat het leger de troepen te weinig of onvoldoende bevoorraadt. En dat terwijl Rusland worstelt met een afnemende mankracht en aanzienlijke tegenslagen op het slagveld.

Families moeten zelf bijspringen om materiaal voor de troepen te kopen. Denk hierbij aan dingen als thermisch ondergoed en kogelvrije vesten. Het probleem wordt verergerd door de stijgende prijzen kleding en militaire uitrusting.

De zus van een opgeroepen dienstplichtige plaatste een telefoongesprek op een Russisch social media-platform. Daarin doet hij zijn beklag over de verwaarlozing van de pas gemobiliseerde soldaten door het leger. Insider heeft het gesprek niet onafhankelijk geverifieerd.

"Ik moest zelfs mijn geweer verven om de roest te bedekken. Het is een nachtmerrie… Nog even en ze laten ons onze eigen granaten kopen", zei de dienstplichtige.

"Het is al erg genoeg dat onze mannen ons worden afgenomen, maar nu moesten we ons maandsalaris ook nog eens uitgeven aan zijn uitrusting van mijn man. Zo heeft hij tenminste een kans om terug te komen. Eerlijk gezegd is het compleet beschamend. Het is een puinhoop", vertelde Anastasia, een lerares en lid van de hulporganisatie Hulp voor Soldaten, aan The Guardian.

Pavel Luzin, een onafhankelijke Russische militaire expert, vertelde The Guardian dat "Rusland gewoon niet voorbereid was op een mobilisatie van deze omvang. Het was gedoemd om tot logistieke problemen te leiden. Toen de mobilisatie werd aangekondigd, was niemand klaar om het daadwerkelijk uit te voeren", legde Luzin uit.

LEES OOK: Poetin verspilt zijn ‘slinkende’ voorraad precisiewapens aan het terroriseren van Oekraïense steden ver achter de frontlinies, zeggen westerse militaire experts