Rusland verspilde de afgelopen week veel van zijn langeafstandswapens bij aanvallen op Oekraïense burgers en infrastructuur, zeggen experts. De raketaanvallen op steden als Kiev, Dnipro en Zaporizje zouden volgens hen weinig bijdragen aan het behalen van de Russische doelen in de oorlog.

Vorige week maandag werden verschillende steden in Oekraïne opgeschrikt door aanvallen met raketten en zelfmoorddrones die voor veel chaos en onrust zorgden.

Moskou voert deze aanvallen uit onder het mom van vergelding voor Oekraïense aanvallen op door Rusland geannexeerde of bezette gebieden, zoals die op de Krimbrug eerder deze maand.

Deze Russische aanvallen schenden het oorlogsrecht omdat ze gericht zijn op burgerdoelen.

Daarnaast is deze terreurcampagne een grote verspilling van schaarse Russische middelen en ook niet houdbaar gezien Poetins' slinkende arsenaal aan langeafstandsraketten, aldus westerse militaire experts.

"Het is duidelijk dat de voorraad raketten beperkt is", vertelt een anonieme militaire expert aan Insider. Ook zouden de Russische troepen het volgens de deskundige simpelweg niet aankunnen om deze aanvallen regelmatig, of zelfs op de lange termijn, te blijven uitvoeren.

Russische aanvallen op locaties die zich niet bij de frontlinies bevinden namen de afgelopen maanden sterk af. Althans, tot een paar weken geleden.

Gezien de beperkte hoeveelheid Russische precisiewapens en de effectiviteit van het Oekraïense luchtafweergeschut, ondersteund door middelen van de Verenigde Naties en NAVO-landen, twijfelen militaire experts en regeringsfunctionarissen aan de houdbaarheid van de Russische terreurcampagne tegen burgers.

Moskou snijdt zichzelf in de vingers

De Amerikaanse denktank Institute for the Study of War concludeerde vorige week in een analyse dat Rusland met het aanvallen van burgerdoelen, in plaats van doelen van militaire en strategische waarde, haar "slinkende" voorraad verspilt.

"Russische aanvallen op het Oekraïense elektriciteitsnetwerk zullen de wil en de moraal van Kiev niet breken", schrijft de denktank in de analyse. Bovendien zou Moskou zichzelf hiermee in de vingers snijden door de mogelijkheden die Poetin heeft om Oekraïense tegenaanvallen te stoppen verder te beperken.

Een anonieme westerse regeringsfunctionaris liet vorige week vrijdag aan journalisten weten dat inlichtingendiensten denken dat Rusland langzaam de bodem bereikt van haar voorraad langeafstandswapens, zoals kruisraketten. Dit betekent dat het land op korte termijn niet meer in staat is op de huidige manier oorlog te voeren.

De schade van een Russische aanval op Kiev op 10 oktober 2022. Foto: AP Photo/Roman Hrytsyna

"Rusland heeft maar een beperkt aantal langeafstandswapens", vertelde Gian Gentile al eerder aan Insider. Hij is naast een gepensioneerde majoor van de Amerikaanse strijdkrachten, een militaire onderzoeker bij de denktank RAND Corporation.

Volgens Gentile hebben de Russische troepen niet de middelen om deze terreuraanvallen op Oekraïense burgerdoelen "drie tot vier dagen per week voor de komende twee jaar" uit te voeren. "Dat kunnen ze simpelweg niet, tenzij ze de boel willen escaleren en tactische kernwapens gaan inzetten." Volgens de BBC zou Rusland beschikken over een arsenaal van tweeduizend van deze nucleaire middelen.

Lees ook: VS moet duidelijk maken dat Poetin een ‘persoonlijk doodvonnis’ tekent als hij kernwapens inzet, volgens voormalig Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton

Door de slinkende voorraad raketten wordt Rusland gedwongen om minder effectieve, oudere en minder betrouwbare munitie te gebruiken, schrijft vicedirecteur Ian Williams van de denktank Center for Strategic & International Studies in een analyse. Deze situatie begint een steeds groter probleem te worden voor het Kremlin.

Justin Bronk, een militaire analist van de Britse denktank Royal United Services Institute, merkte in april al op dat Rusland de oorlog begon met een zeer beperkte voorraad precisiewapens. Ook liet een Amerikaanse regeringsfunctionaris in mei aan The New York Times weten dat Moskou steeds meer afhankelijk was van ongeleide projectielen, omdat het in rap tempo de voorraad moderne raketten aan het verbruiken was.

Het is onduidelijk hoeveel langeafstandsprecisiewapens Rusland nog achter de hand heeft. Volgens de Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov zou Moskou nog maar over een paar honderd Iskander- en kruisraketten beschikken.

Ook denkt Oekraïne dat Rusland nog maar over zo'n driehonderd Iraanse zelfmoorddrones beschikt, al zou Moskou op korte termijn duizenden nieuwe willen aanschaffen.

LEES OOK: Dit is Generaal Armageddon: Sergei Surovikin, de commandant die nu de Russische troepen in Oekraïne leidt, wordt door voormalige collega’s omschreven als ‘absoluut meedogenloos’