Rusland blijft via enkele belangrijke pijpleidingen evenveel gas aan Europa leveren als de voorgaande dagen. Dat laten gegevens van de beheerders van die pijpleidingen zien.

De hoeveelheid gas die vrijdag door Nord Stream 1 stroomt, is min of meer stabiel gebleven. Het gaat om een pijpleiding door de Oostzee van Rusland naar Duitsland.

Via de leiding Yamal-Europe, die van Rusland door Belarus en Polen loopt, was de gasstroom iets hoger dan op donderdag. Deze pijpleiding is goed voor ongeveer 15 procent van al het Russische gas dat aan Europa wordt verkocht en loopt door Belarus en Polen naar Duitsland.

Eerder dit jaar, voor de Russische inval in Oekraïne, stroomde het gas in de Yamal-Europa-pijpleiding geregeld oostwaarts. Dat kan te maken hebben gehad met de hoge gasprijzen, waardoor het aantrekkelijker werd om in Duitsland opgeslagen gas te kopen dan duur Russisch gas. Na 25 februari, een dag na de aanval op Oekraïne, stroomde het gas voornamelijk van oost naar west.

Bij de Slowaakse grensplaats Velké Kapušany, waar via Oekraïne aardgas Slowakije binnenkomt, wezen de eerste gegevens van vrijdag ook op een stabiele toevoer van de brandstof.

De prijs voor gas op de Amsterdamse gasbeurs, die maatgevend is voor Europese gasprijzen, daalde vrijdagochtend met ruim 8 procent tot 116 euro per megawattuur. Dat is nog altijd meer dan het zesvoudige van de gasprijs een jaar geleden.

Europese Unie voert geen boycot van Russisch gas in

De Europese Unie gaat Rusland geen economische sancties opleggen die olie of gas uit dat land raken. Dat heeft de Hongaarse premier Viktor Orban gezegd in een video op zijn Facebookpagina. Orban komt met zijn opmerking naar buiten terwijl de EU-leiders, onder wie Mark Rutte, bij elkaar zijn voor een top van twee dagen op het kasteel van Versailles in Frankrijk. Die bijeenkomst staat ook in het teken van de oorlog in Oekraïne.

"De belangrijkste kwestie is op een voor ons gunstige manier afgekaart", zei Orban in de video. "Er komen geen sancties die van toepassing zijn op gas of olie, dus de energievoorziening van Hongarije is de komende periode zeker gesteld."

Zijn land is, net als de hele Europese Unie, voor een belangrijk deel afhankelijk van Russisch gas, dat goed is voor ongeveer 40 procent van het Europese gasverbruik. De EU blijft daarom Russisch gas kopen terwijl het tegelijkertijd de Russische economie probeert lam te leggen met sancties vanwege de invasie van Oekraïne.

De Europese top was al maanden gepland en vooral bedoeld voor een informeel samenzijn waar de leiders het over "het Europese model voor groei en investeringen tot 2030" zouden hebben. Daarover praten ze op vrijdag nog steeds, maar de agenda, inclusief het werkdiner donderdag, werd overheerst door de ontwikkelingen in Oekraïne, het Europese antwoord daarop en de gevolgen van de Russische invasie.

De Europese Unie kan het vanaf 2027 helemaal onder aardgas en andere fossiele brandstoffen uit Rusland stellen, denkt de Europese Commissie. Eerder deze week hield de Commissie het nog op “ruim voor 2030” en noemde zij alleen gas.

Voorzitter Ursula von der Leyen legde de leiders van de 27 EU-landen, op een top in het Franse Versailles, donderdagavond de plannen van de commissie voor om de EU los te maken uit de greep van haar voornaamste gasleverancier. 

LEES OOK: Europese Commissie wil in 2027 helemaal af van Russische olie en gas – VS zet stap voor hogere importtarieven op Russische goederen