• De sterk gestegen gasprijzen zorgen ervoor dat veel mensen kijken naar alternatieven om hun huis te verwarmen.
  • Zo is de belangstelling voor hybride warmtepompen fors toegenomen, maar er zijn ook andere opties. Zoals een pelletkachel of biomassaketel
  • Met een pelletkachel of biomassaketel heb je geen last meer van hoge gasprijzen, maar ze kosten duizenden euro’s. En er is veel discussie of ze wel goed zijn voor het milieu.
  • Lees ook: Hoge gasprijzen zorgen ervoor dat bedrijven op zoek gaan naar alternatieven: zon en wind, maar ook kolen

Met gasprijzen die de pan uitrijzen, zijn veel mensen op zoek naar alternatieven voor aardgas. Zo is de belangstelling voor hybride warmtepompen fors gestegen. Maar er zijn ook andere opties.

Om je huis te verwarmen kan je bijvoorbeeld overwegen een pelletkachel of een biomassaketel aan te schaffen, want dan ben je niet langer afhankelijk van energieaanbieders en de grillen van Vladimir Poetin. Ook is hout stoken gezellig en zijn de energiekosten van een goed pelletsysteem op jaarbasis momenteel fors lager dan als je je huis verwarmt op gas.

Voor mensen die alleen hout willen stoken voor de sfeer, volstaat een losse pelletkachel in de woonkamer. Maar om je hele huis te verwarmen is dat niet genoeg en moet je een pelletkachel-cv hebben, ofwel een biomassaketel. Er is veel discussie of dat wel goed is voor het klimaat en voor de luchtkwaliteit.

Business Insider bespreekt de voor- en nadelen en de kosten van pelletkachel en biomassaketel:

Hoe werkt een pelletkachel-cv?

Een pelletkachel verbrandt geperste houtkorrels die lijken op konijnenvoer, oftewel pellets. Een losse pelletkachel verwarmt alleen de ruimte waarin hij staat, maar met een pelletkachel-cv kun je ook andere ruimten verwarmen.

Een pelletkachel-cv blaast volgens Milieu Centraal warme lucht via buizen naar andere kamers of je kan er, net als bij een cv-ketel, radiatoren of de vloerverwarming op aansluiten. Voor warm water uit de kraan heb je een ander apparaat nodig.

Biomassaketel zorgt ook voor warm water in de badkamer en keuken

Een biomassaketel werkt hetzelfde als een hr-ketel, maar dan op hout in plaats van op aardgas. Je kan er houtpellets, houtsnippers of hele houtblokken in verbranden, schrijft Milieu Centraal.

Met een biomassaketel kun je het hele huis verwarmen en hij zorgt ook voor warm water in de keuken en de douche. De ketel zelf geeft nauwelijks warmte af en staat in een aparte ruimte, zoals de bijkeuken of de garage.

Wel of niet goed voor het klimaat?

Deskundigen verschillen van mening over de vraag of pelletkachels en biomassaketels goed zijn voor het klimaat. Sommige experts stellen volgens Milieu Centraal dat het verbranden van hout altijd duurzaam is, omdat je bomen kunt laten bijplanten. Anderen stellen dat dit alleen het geval is als pellets zijn gemaakt van zaagsel of snoeihout uit verantwoord beheerde bossen. En een derde groep vindt hout stoken in geen enkel geval goed voor het klimaat.

Bij het verbranden van hout komt net als bij het verbranden van aardgas CO2 vrij, maar het voordeel van hout is dat het weer aangroeit en dan weer CO2 kan opnemen. Als er op jaarbasis net zoveel CO2 wordt opgenomen als dat er vrijkomt is het stoken van hout CO2-neutraal.

Maar voor de bosbouw en het transport moet nog wel altijd gebruik gemaakt worden van fossiele brandstoffen. Bovendien is er hoe dan ook nog lang niet voldoende verantwoorde biomassa beschikbaar om massaal over te stappen op hout om huizen mee te verwarmen.

Een ding staat wel als een paal boven water: pelletkachels en biomassakachels maken veel efficiënter gebruik van hout dan een open haard. Volgens Milieu Centraal wordt bij allebei wordt zo’n 80 procent van de energie uit hout nuttig gebruikt voor warmte, terwijl dat bij een open haard slechts 10 procent is.

Fijnstofdiscussie

Bij het verbranden van hout komt fijnstof vrij en dat is slecht voor de gezondheid. Deskundigen zijn het er niet helemaal over eens of palletkachels en biomassaketels schoon genoeg zijn met het oog op luchtvervuiling. Als ze voldoen aan de normen zijn ze volgens Milieu Centraal in elk geval 80 procent schoner per branduur dan gewone houtkachels. Maar als je om je hele huis te verwarmen veel vaker gaat stoken, zal de hoeveelheid fijnstof toch niet veel dalen.

Om overlast voor de buren te beperken is het in elk geval aan te raden om te zorgen voor een goede rookafvoer door het dak. Ook is het niet handig om te stoken als het windstil of mistig is, want dan blijft de rook hangen. In een woonwijk is een palletkachel-cv of een biomassaketel sowieso een minder goed idee dan in buitengebieden.

Kosten van een pelletkachel

Een pelletkachel die aan alle eisen voldoet kost minimaal 2.000 euro, plus de kosten voor de aanleg van een rookkanaal die ook minimaal 2.000 euro bedragen, zo becijferde Milieu Centraal.

Hoeveel geld je jaarlijks aan houtpellets kwijt bent, hangt sterk af van hoe vaak je de kachel gebruikt. Een kilo houtpellets kost momenteel zo'n 45 eurocent. Een losse pelletkachel kan maar één ruimte te verwarmen, dus voor de rest van het huis en voor warm water zul je ook altijd nog andere systemen nodig hebben.

Kosten van een pelletkachel-cv

Een pelletkachel-cv waar jet het hele huis mee kunt verwarmen kost minimaal 3.000 euro. Daar komen nog de kosten van zo'n 2.850 euro bij voor het aanleggen van een rookkanaal, het benodigde buffervat en de installatie.

Tegen de huidige prijzen liggen de energiekosten van een pelletkachel-cv op jaarbasis aanzienlijk lager dan die van een hr-ketel voor alleen de verwarming. Milieu Centraal rekent hiervoor met de volgende verhouding: 1.400 kuub gas versus 3.300 kilo houtpellets. Als je daarvoor prijzen van respectievelijk 2,37 euro per kuub gas en 0,45 euro per kilo houtpellets rekent, kom je uit op 3.318 euro voor het gasverbruik 1.485 euro voor de houtpellets.

Kosten van een biomassaketel

Een goede biomassaketel met pellets als brandstof is te koop vanaf 6.000 euro, zo weet Milieu Centraal. De kosten voor de aanleg van het rookkanaal, het buffervat en de installatie bedragen zo'n 2.850 euro.

Voor de biomassaketel versus de hr-ketel rekent Milieu Centraal met een verhouding van 1.700 kuub gas versus 3.900 kilo houtpellets. In absolute zin lijkt dit aan de hoge kant, aangezien een gemiddeld huishouden rond de 1.200 kuub gas per jaar verbruikte in de afgelopen jaren. Maar het gaat hier vooral om de verhouding, waarbij 1 kuub gas gelijk staat aan ongeveer 2,3 kilo houtpellets.

De energiekosten voor verwarming en warm water bedragen met de huidige prijs van houtpallets van 0,45 euro en een verbruik van 3.900 kilo per saldo 1.755 euro op jaarbasis. Bij een hr-ketel met een verbruik van 1.700 kuub gas en een gasprijs van 2,37 euro per kuub zit je op ruim 4.000 euro aan kosten voor gas.

LEES OOK: Dit zijn grote stroomslurpers in je huis – en zo kun je besparen op dure stroom