De voormalige president van Rusland heeft de dreiging van het land om kernwapens te gebruiken in Oekraïne herhaald en de NAVO bespot door te zeggen dat de alliantie Oekraïne niet te hulp zou schieten als Rusland zou toeslaan. 

Dmitri Medvedev, die nu het hoofd van de Russische Veiligheidsraad is, richtte zich begin dinsdag op Telegram tot de Amerikaanse president Joe Biden, de Britse premier Liz Truss en het bredere NAVO-bondgenootschap.

Hij zei dat deze leiders “ons voortdurend dreigen met ‘angstaanjagende gevolgen’ als Rusland kernwapens gebruikt” en beschuldigde Truss ervan “volledig klaar te staan om onmiddellijk een uitwisseling van kernaanvallen met ons land te beginnen”.

Medvedev zei dat de Russische wetten rond het gebruik van kernwapens voorschrijven dat Rusland ze kan inzetten als het zelf wordt getroffen door kernwapens, of als het land wordt aangevallen met conventionele wapens die “het bestaan van onze staat” bedreigen.

Rusland zal ook "alles doen" om te voorkomen dat er kernwapens worden geplaatst bij de "vijandige buren" van het land, zoals Oekraïne, zei Medvedev. 

"Als de dreiging voor Rusland de vastgestelde gevarengrens overschrijdt, zullen we moeten reageren," zei hij. "Zonder iemands toestemming te vragen, zonder lang overleg. En het is zeker geen bluf."

En als Rusland Oekraïne toch met een kernwapen zou aanvallen, zullen de NAVO-lidstaten hun eigen veiligheid boven de bescherming van "een stervend Oekraïne dat niemand nodig heeft" stellen, zei Medvedev. 

Een geïsoleerd Rusland

Volgens de Britse politiek-militaire deskundige Michael Clarke zou de inzet van kernwapens door Rusland in de oorlog met Oekraïne de Russische president Poetin "onmiddellijk ten val" brengen.

"De hele wereld zou zich tegen hem keren," zegt Clarke tegen Insider. De hoogleraar bij het Strategy en Security Institute van de universiteit van Exeter stelt dat het waarschijnlijk is dat de NAVO in het geval van een Russische nucleaire aanval op Oekraïne met conventionele wapens terugslaat. China zou zijn bescheiden steun aan Rusland waarschijnlijk ook laten varen, voorspelt hij. 

"Ik denk dat er een onmiddellijke reactie zou komen. De campagne zou onmiddellijk worden opgevoerd en dit zou Westerse troepen naar Oekraïne brengen", aldus Clarke.

De opmerkingen van Medvedev komen op een moment dat Rusland delen van Oekraïne wil annexeren via schijnreferenda. Die leverden dinsdag pro forma grote steun op voor aansluiting bij Rusland.

Mocht Poetin annexaties aankondigen, dan kan elke poging om die gebieden opnieuw in te nemen in Moskou worden opgevat als een aanval op Rusland zelf.

Het Kremlin wil het westen afschrikken om de steun aan Oekraïne op te voeren, omdat Poetin "in een hoek is gedreven", aldus Clarke. De recente aankondiging om reservisten op te roepen voor het Russische leger wordt internationaal gezien als een wanhoopsdaad na de succesvolle tegenaanval van Oekraïne.

Bluft Poetin over nucleaire inzet?

In reactie op de meest recente dreigingen van Rusland rond nucleaire wapens waarschuwde het Witte Huis dat Rusland "catastrofale gevolgen" zou ondervinden als het tactische kernwapens zou inzetten.

In een afgelopen zondag uitgezonden interview zei president Volodimir Zelenski dat hij niet denkt dat Poetin bluft. 

Clarke zei dat hij gelooft dat de dreigementen van Rusland wel bluf zijn, maar dat het Westen ze toch serieus moet nemen. "Zelfs als mensen bluffen, kunnen ze zonder manoeuvreerruimte komen te zitten en worden ze gedwongen te doen wat ze dachten niet te hoeven doen," zei hij. 

"Wanneer je spelletjes begint te spelen met nucleaire strategie, kan het gevaar van een vergissing of pure misrekening nooit worden uitgesloten. Dus ja, het Westen moet het serieus nemen", aldus Clarke.

LEES OOK: Poetin bemoeit zich steeds meer met oorlog in Oekraïne, volgens Amerikaanse functionarissen