Oekraïne heeft een afgetapt gesprek van een Russische soldaat gedeeld op Facebook waarin de man zou zeggen dat hij hoopt snel gewond te raken, zodat hij reden heeft om het front te kunnen verlaten. 

Het vier minuten durende fragment van het onderschepte telefoongesprek werd dinsdag gedeeld door de Oekraïense inlichtingendienst. Daarin stond dat het gesprek plaatsvond tussen een Russische soldaat in de bezette stad Kherson en een onbekende vrouw.

Het gesprek toont opnieuw aan dat de moraal aan de Russische zijde laag is, helemaal nu president Vladimir Poetin een gedeeltelijke mobilisatie heeft aangekondigd, waardoor er meer troepen naar Oekraïne zullen trekken.

In het gesprek vertelt de man de vrouw dat hij zich “compleet shit” voelt en dat hij “gewond wil raken” zodat hij naar huis kan, aldus een vertaling van The Daily Beast.

"Als ik geluk heb, krijg ik longontsteking en vertrek ik", zegt de soldaat in het audiofragment. "Ik bid iedere dag dat ik gewond raak, dan zal ik net als de andere soldaten vertrekken met tranen van vreugde in m’n ogen."

De man scheldt ook "fuck face" Poetin uit voor zijn mobilisatieplannen en zegt dat “ze niet in staat zullen zijn om iedereen te betalen, omdat de regering half Rusland naar de frontlinies stuurt”, aldus de vertaling.

"Verdomme, als ze me geen voordelen en medailles geven na al deze onzin, sluit ik me aan bij de verdomde oppositie", vervolgt hij zijn tirade.

In veel Russische steden braken de afgelopen dagen protesten uit tegen het oproepen van 300.000 reservisten om in Oekraïne te gaan vechten. Honderden Russen, onder wie ook meisjes van niet ouder dan 14, zijn gearresteerd bij de onder de Russische wet verboden protesten. Duizenden Russen proberen sinds de afkondiging wanhopig hun land te verlaten.

LEES OOK: Poetin bemoeit zich steeds meer met oorlog in Oekraïne, volgens Amerikaanse functionarissen