Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:28

Meer dan 15.000 miljonairs zullen naar verwachting dit jaar Rusland verlaten, zo blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoeksrapport van Henley Global Citizens.

De rijken willen het regime van Poetin ontvluchten vanwege de ingrijpende sancties die het Westen heeft ingesteld wegens de oorlog in Oekraïne.

In totaal slaat zo’n 15 procent van de Russische miljonairspool op de vlucht, aldus het rapport. Het gaat om bijna drie keer zoveel miljonairs als de 5.500 die Rusland in 2019 verlieten. Het rapport is gebaseerd op onder meer officiële immigratiegegevens en aankopen van onroerend goed door miljonairs.

Rusland “raakt miljonairs kwijt”, schreef Andrew Amoils, hoofdonderzoeker van New World Wealth, dat aan het rapport werkte in samenwerking met het Londense adviesbureau Henley & Partners.

"Rijke mensen zijn de afgelopen tien jaar elk jaar in gestaag toenemende aantallen uit Rusland geëmigreerd, een vroeg waarschuwingssignaal voor de huidige problemen waarmee het land wordt geconfronteerd", voegde Amoils eraan toe. "Historisch gezien worden ineenstortingen van landen meestal voorafgegaan door een versnelde emigratie van rijken, die vaak als eersten vertrekken omdat ze de middelen hebben om dat te doen."

'Een enkeltje naar het Midden-Oosten, graag'

Veel oligarchen zijn naar Dubai gevlucht, waar ze onroerend goed hebben gekocht.

Over het geheel genomen "tonen veel welgestelde investeerders belangstelling voor de Verenigde Arabische Emiraten", aldus Amoils. Hij verwacht dan ook dat de VAE, dat dit jaar naar verwachting 4.000 miljonairs uit de hele wereld zal verwelkomen, als winnaar uit de bus zal komen.

Amoils schrijft de populariteit van de VAE toe aan zijn status als internationaal zakencentrum en aan de lage belastingtarieven.

Oekraïne zal naar verwachting ook rijken verliezen: volgens het rapport over migratietrends zal dit jaar een recordaantal van 2.800 miljonairs het land verlaten. Dit vertegenwoordigt 42 procent van de Oekraïense miljonairsbevolking. "Het is niet te zeggen of deze miljonairs naar Oekraïne zullen terugkeren zodra de oorlog is afgelopen, aangezien velen van hen mogelijk een verblijfsvergunning in andere Europese landen zullen krijgen", aldus Amoils.

LEES OOK: Miljonair worden? Dat stelt door de inflatie steeds minder voor – dit moet je per maand opzij zetten om over 30 jaar een miljoen te hebben