Rusland heeft mogelijk een verdedigingslinie van 29 kilometer lang gebouwd die bestaat uit meer dan 2.000 treinwagons. Dat stelt Deepstate, een analysekanaal op Telegram, op basis van satellietbeelden.

DeepState publiceerde zondag een bericht op Telegram met satellietfoto’s die zijn gemaakt boven delen van Oekraïne die zijn bezet door Rusland. Uit die beelden, gedateerd 10 mei 2023 en 6 februari 2024, blijkt dat Russische strijdkrachten een aaneensluitende linie van treinwagons hebben gevormd tussen Olenivka, ten zuiden van de stad Donetsk, en Volnovakha ten noorden van Marioepol.

De aanleg van de linie begon in juli 2023 en moet volgens Deepstate worden gezien als een afzonderlijke Russische verdedigingslinie.

Hoewel het moeilijk is om te beoordelen hoe effectief het bouwwerk is, voegde Deepstate toe dat het lastig zou zijn om het te beschadigen, en dat het uiterst moeilijk is om een dergelijk obstakel te doorbreken.

Een Russische verdedigingslinie van treinwagons tussen Olenivka en Marioepol in Oekraïne op 10 mei 2023 (links) en 6 februari 2024 (rechts). Foto: Telegram/DeepStateUA

Het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW) pikte het bericht zondag ook op in een inlichtingenupdate. Het ISW had een voorzichtiger perspectief: volgens de organisatie is de 29 kilometer lange barrière "mogelijk" aangelegd als een verdedigingslinie tegen toekomstige Oekraïense aanvallen. Maar Rusland heeft de goederenwagons mogelijk ook voor andere doeleinden samengebracht, aldus het ISW.

Rusland heeft zwaar versterkte verdedigingswerken gebouwd langs grote delen van het uitgestrekte front in Oekraïne, bestaande uit antitankgrachten, doolhoven van loopgraven, 'drakentanden'-barricades en mijnenvelden..

Dit is een van de voornaamste Russische successen in de oorlog, en is effectief gebleken om Oekraïense vooruitgang aan de frontlinie te stuiten.

De Amerikaanse brigadier-generaal buiten dienst Mark Kimmitt, die decennialang diende in het Amerikaanse leger en adjunct-commandant operaties was voor de coalitietroepen in Irak, legde uit waarom het afgelopen zomer zo moeilijk was voor de Oekraïense strijdkrachten om door de Russische verdedigingslinie te breken.

In een video van The Wall Street Journal zei Kimmitt in juli dat de Russische verdedigingswerken op elkaar zijn gestapeld, wat resulteert in vestingwerken tot acht lagen toe. Dat betekent dat de menselijke en materiële kosten om ze te doorbreken hoog zijn, zei hij.

LEES OOK: De Oekraïense stad Avdiivka is na 4 maanden vechten bijna in handen van Rusland – maar dat heeft Poetin wel ruim 200 tanks gekost