Rusland hanteert al geruime tijd een tactiek waarbij op militaire luchtmachtbases silhouetten van gevechtsvliegtuigen worden geschilderd. Het idee is dat het Oekraïense leger zich laat misleiden door de lokvliegtuigen en zo kostbare munitie verspeelt.

Echter, deze strategie wordt niet helemaal consequent uitgevoerd. De Russische luchtmacht blijkt namelijk met helikopters op de afbeeldingen van gevechtsvliegtuigen te landen, blijkt uit een nieuwe update van de Britse militaire inlichtingendienst. Hiermee wordt de poging om Oekraïne te misleiden ondermijnd.

Het schilderen van gevechtsvliegtuigen als lokaas is een reactie op de mogelijkheden die Oekraïne heeft om Russische bases te bestoken met langeafstandsraketten en drones, zeggen analisten.

Het is een weinig verfijnde, maar goedkope manier voor Moskou om raketten van Oekraïne naar nepdoelen te leiden en zo verwarring te zaaien.

Rusland werkt met dummy's en andere misleidingstechnieken in een poging om militaire materieel te beschermen, aldus het Britse ministerie van Defensie in een update van dinsdag. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de aanhoudend succesvolle aanvallen van Oekraïne op Russische militaire locaties.

Gevechtsvliegtuigen schilderen op beton van luchtmachtbases

Het Russische leger heeft onder meer gevechtsvliegtuigen geschilderd op het beton van vliegveld Kirovskoe in het oostelijke deel van het bezette Krim-schiereiland. Britse inlichtingendiensten signaleerden dat deze tactiek ook bij ruim een dozijn ander luchtbases van Rusland wordt gebruikt.

Ook op luchtmachtbases die in Rusland zelf liggen, zijn lokvliegtuigen gespot. Ze zijn te herkennen op satellietbeelden, omdat ze vaak in een spookachtige, witte tint zijn geschilderd - hoewel sommige ook grijze of blauwe markeringen hebben. Ook hebben de geschilderde vliegtuigen geen schaduw, in tegenstelling tot echte vliegtuigen die in de buurt geparkeerd zijn.

Volgens de Britse inlichtingendiensten blijft Rusland bezorgd over Oekraïense raketaanvallen. De tactiek met de nepstraaljagers wordt echter niet altijd consequent uitgevoerd. "Russische helikopters landen nog steeds regelmatig op de geverfde silhouetten van gevechtsvliegtuigen, waardoor de poging tot misleiding volledig wordt ondermijnd", aldus het Britse ministerie van defensie.

Een satellietfoto van eind februari van de Kirovskoe basis laat dat goed zien: een Russische helikopter die precies op het silhouet van een Su-30 gevechtsvliegtuig landt.

Foto: Britain's defense ministry

Op het beeld dat het Britse ministerie van defensie dat dinsdag werd gepubliceerd, is duidelijk te zien dat de helikopter een schaduw werpt op het beton, terwijl het gevechtsvliegtuig er geen heeft. Het is niet meteen duidelijk waarom Rusland zijn lokvliegtuigen op zo'n manier zou willen laten zien.

"Dit geeft ook informatie over de ware gevechtskracht die aanwezig is op deze vliegbases, terwijl Rusland die waarschijnlijk probeert te verbergen voor de inlichtingendiensten van Oekraïne", aldus het Britse ministerie van Defensie.

Naast nepvliegtuigen zijn er in de grootschalige oorlog in Oekraïne ook andere creatieve voorbeelden van afleidingsmanoeuvres en misleidingstactieken aan beide kanten. Deze variëren van opblaasbare tanks en houten raketwerpers tot radarreflectoren gemaakt van olievaten.

LEES OOK: Deze vrouw is de toptechnocraat van Poetin die de oorlogseconomie van Rusland overeind weet te houden