Het Kremlin verspreidt valse geruchten over de dood van president Vladimir Poetin om Russische reacties te peilen, volgens de Oekraïense inlichtingendienst.

Afgelopen week circuleerden geruchten over de dood van Poetin op sociale media. Deze leken afkomstig te zijn van het anonieme Russische Telegram-account General SVR, een beruchte bron van onbevestigde nieuwtjes over Poetin en zijn ‘inner circle’.

Oekraïne doet de geruchten af als een tactiek van het Kremlin om binnenlandse reacties op de ‘dood’ van Poetin te monitoren.

“Het basisdoel van nepnieuws is om te kijken hoe de samenleving reageert”, vertelt Andri Joesov tegen het Oekraïense NV Radio, waarover de lokale nieuwssite Ukrainska Pravda bericht. Hij is woordvoerder bij de Oekraïense inlichtingendienst.

Vorige week vrijdag beweerde General SVR op Telegram dat artsen hadden geprobeerd om Poetin te reanimeren. Hij zou later zijn doodverklaard, nadat zijn gezondheid sterk achteruit was gegaan.

Afgelopen maandag deelde General SVR opnieuw iets opmerkelijks: de Russische president zou op 26 oktober zijn omgekomen bij een staatsgreep.  

'Geruchten helpen Kremlin aan de macht te blijven'

Volgens Joesov zijn deze geruchten een poging van het Kremlin om in te schatten hoe het Russische publiek, de bondgenoten van Poetin en de media op zijn dood zouden reageren.

De geruchten zouden het Kremlin helpen voor te bereiden op mogelijke scenario's. "Op deze manier leert het overheidsregime, dat is gebouwd op het werk van de geheime diensten, hoe het aan de macht kan blijven", aldus Joesov.

Poetins woordvoerder Dmitri Peskov ontkrachtte de geruchten over de gezondheid van de president. Er zou hem niets mankeren, zei Peskov volgens het Russische staatspersbureau TASS.

LEES OOK: Oekraïne heeft naar schatting 17.000 Russen van het slagveld weggejaagd zonder één schot te lossen: dat toont het belang van de ‘informatie-oorlog’