Rusland beschikt over meer dan genoeg cash en dat komt deels door India, dat afgelopen jaar volop Russische olie heeft ingekocht.

De totale belastinginkomsten van de Russische overheid stegen volgens econoom Howard Shatz van de denktank RAND in 2023 naar een nieuwe recordhoogte van zo’n 320 miljard dollar, omgerekend 295 miljard euro.

Het Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) schrijft in een rapport dat de Indiase honger naar ruwe olie daar flink aan bijgedragen heeft. India heeft in totaal voor 37 miljard dollar aan olie ingekocht van Rusland. Dat is zo’n 13 keer zoveel als voor de oorlog in Oekraïne.

Toen Rusland twee jaar geleden Oekraïne binnenviel, kondigde het Westen direct sancties af. Rusland bood daarop bondgenoten als India en China olie aan tegen forse kortingen. Sindsdien nemen beide landen enorme hoeveelheden Russische olie af.

India en China hebben het Westen vervangen als koper van Russische olie

India en China hebben westerse afnemers vrijwel volledig vervangen en Rusland verkoopt bijna geen olie meer aan andere landen. Volgens een analyse van S&P Global kwam vorig jaar 35 procent van de olie die India importeert uit Rusland.

India verwerkt de ruwe olie tot diesel en andere brandstofproducten en verkoopt dat dan weer door aan westerse landen die in 2022 een importverbod hebben ingesteld op ruwe Russische olie.

Volgens de analyse van CREA heeft India tussen december 2022 en eind 2023 voor zo'n 1,3 miljard dollar aan olieproducten naar de Verenigde Staten verscheept.

In totaal kochten landen die sancties hebben ingesteld tegen Rusland vorig jaar via een omweg voor ruim 9 miljard dollar aan Russische olieproducten in - 44 procent meer dan het jaar daarvoor, meldt de denktank.

Maar India voelt steeds meer druk om zich ook te gaan houden aan handelsbeperkingen die zijn afgekondigd tegen Rusland. Dat verklaart waarschijnlijk mede dat de Indiase import van Russische olieproducten in januari naar het laagste niveau in een jaar is gedaald.

Er zijn ook aanwijzingen dat India steeds terughoudender is met het toelaten van tankers die volgeladen zijn met Russische olie. Eind november dreef een Russische olietanker dagenlang voor de Indiase kust, omdat de autoriteiten twijfelden om het schip toe te laten. Vijf andere olietankers voeren weg van India nadat ze bijna een maand stil hadden gelegen voor de kust, meldde persbureau Bloomberg.

LEES OOK: : De oorlog in Oekraïne sleept voort: 4 manieren waarop het conflict met Rusland kan eindigen