• De Russische regering heeft naar eigen zeggen een lijst van financiële tegoeden van westerse entiteiten die in beslag genomen kunnen worden.
  • Rusland wil daarmee terug kunnen slaan, als Europa en de VS bevroren Russische tegoeden in beslag nemen voor hulp aan Oekraïne.
  • In februari komen de leiders van de G7-landen bijeen om over dit onderwerp te praten.
  • Lees ook: Centrale bank Rusland: economie voorbereiden op hardere westerse sancties

De Russische regering heeft naar eigen zeggen een lijst opgesteld van bezittingen van westerse entiteiten die het land in beslag kan nemen. Rusland wil hiermee kunnen terugslaan, als het Westen bevroren Russische tegoeden daadwerkelijk confisqueert.

“Natuurlijk hebben we een mogelijke reactie voorbereid. En we zullen actie ondernemen om onze belangen optimaal te bedienen”, vertelde de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, afgelopen weekend aan verslaggevers volgens staatspersbureau TASS.

Peskov wilde geen commentaar geven op de vraag welke westerse activa op de financiële hitlijst van het Kremlin staan. Hij zei wel dat Moskou vergeldingsmaatregelen heeft voorbereid, gelet op “de totale onvoorspelbaarheid van onze tegenpartijen en hun neiging om internationale wetten en andere wetgeving te schenden”.

Westerse landen hebben afgelopen jaar voor 300 miljard dollar aan internationale tegoeden van de Russische centrale bank bevroren, in reactie op de Russische invasie van Oekraïne.

Westerse landen overwegen inbeslagname Russische tegoeden voor steun aan Oekraïne

De leiders van de G7-landen willen komende maand bespreken hoe ze legaal beslag kunnen leggen op de Russische tegoeden, volgens diverse niet nader genoemde bronnen die persbureau Reuters sprak.

Het is niet meteen duidelijk waarvoor de G7-leiders de tegoeden willen gebruiken, maar het Westen heeft overwogen om bevroren Russische tegoeden in beslag te nemen en te gebruiken voor financiële steun bij de wederopbouw van Oekraïne. Ook zou overwogen worden om de oorlog in Oekraïne te helpen financieren.

Er zijn echter zorgen over de rechtmatigheid van de inbeslagname van bevroren Russische tegoeden. Dit zou het internationale financiële systeem kunnen ondermijnen en het vertrouwen in de Amerikaanse dollar en de euro als reservevaluta kunnen aantasten.

Het Kremlin heeft het idee om Russische activa in beslag te nemen "regelrechte diefstal" genoemd. De mogelijke vergeldingsmaatregel zou het voor buitenlandse bedrijven die in Rusland actief zijn, nog moeilijker kunnen maken om de Russische markt te verlaten.

Op dit moment werpt de Russische overheid al tal van bureaucratische obstakels op voor westerse bedrijven die uit het land willen vertrekken, meldde de New York Times afgelopen maand.

LEES OOK: Rusland wil de dominantie van de dollar breken, maar heeft grote moeite om olie voor India af te rekenen in andere valuta