De Duitse federale politie heeft het grootste megajacht ter wereld in beslag genomen. Dit gebeurde nadat was vastgesteld dat het eigendom is van de zus van de Russische oligarch Alisjer Oesmanov.

De politie zei dat ze de werkelijke eigenaar konden onthullen na een onderzoek naar ‘offshore verhulling’, en dat het jacht op een scheepswerf in Hamburg aan de ketting zal blijven liggen.

Op Europese sanctielijsten staat ook de zus van Oesmanov, Goelbachor Ismajlova. Haar broer zou indirect bezittingen aan haar hebben overgedragen, waaronder het ‘Dilbar’-superjacht.

In maart werd al verondersteld dat het jacht van ruim 150 meter onder controle van de Duitse regering stond. Het werd toen gesignaleerd bij de scheepswerven van Blohm+Voss, waar het sinds oktober een opknapbeurt ondergaat. Ambtenaren ontkenden deze berichten snel.

Kort daarna werd de bemanning van het jacht ontslagen, omdat de lonen niet konden worden betaald als gevolg van de westerse sancties tegen Rusland.

De Dilbar is tussen de 555 miljoen en 680 miljoen euro waard, aldus het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het heeft twee helipads en het grootste binnenzwembad dat ooit geïnstalleerd is op een jacht. Het kost ongeveer 55 miljoen euro per jaar om het jacht, dat gebouwd is door het Duitse Lürssen, te onderhouden.

De Britse regering schat Oesmanovs vermogen op 17 miljard euro. Hij bezit onder andere belangen in metalen, mijnbouw en telecommunicatie. De Europese Unie verwijst naar hem als "een van Poetins favoriete oligarchen."

De Dilbar is vernoemd naar Oesmanovs moeder.

LEES OOK: Dit moet je weten over de ‘silovarchen’: de machtige figuren rondom Poetin, die vaak een achtergrond hebben bij Russische veiligheidsdiensten