Russische troepen die de Oekraïense stad Melitopol hebben ingenomen, blijken voor omgerekend bijna 5 miljoen euro aan landbouwapparatuur te hebben gestolen. De gestolen tractoren en oogstmachines van een plaatselijke John Deere-dealer werden meer dan 1.100 kilometer versleept naar de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië, meldt CNN.

Daar aangekomen, bleken de voertuigen onbruikbaar. De eigenaar had ze op afstand geblokkeerd waardoor ze niet meer kunnen worden aangezet.

Gestolen landbouwvoertuigen op afstand geblokkeerd

De buit bestaat uit twee samengestelde oogstmachines, ter waarde van zo’n 285 duizend euro, en 27 andere voertuigen, waaronder tractoren en zaaimachines. Door de remote access-technologie in de apparatuur konden de machines door middel van GPS gevolgd worden en ook op afstand worden uitgezet.

“Toen de Russische bezetters de gestolen oogstmachines naar Tsjetsjenië hadden gereden, realiseerden ze zich dat ze niet meer aan te zetten waren”, vertelt een bron aan CNN. “De machines waren op afstand geblokkeerd.”

De apparatuur kan nog steeds uit elkaar gehaald worden. Onderdelen zouden los verkocht kunnen worden. Volgens de bron staan de machines geparkeerd bij een boerderij bij de Tsjetjeense hoofdstad Grozny.

Bijzondere rol John Deere in oorlog

De apparatuur van de Amerikaanse fabrikant van landbouwmachines John Deere zorgt niet alleen in Grozny voor hoofdpijn bij de Russische plunderaars. Tractoren van John Deere worden sinds het begin van de oorlog ingezet door Oekraïense boeren om Russische tanks en andere militaire voertuigen te stelen.

Op social media zijn veel beelden te vinden van de zogeheten 'John Deere-brigades' die Russische gepantserde voertuigen wegslepen. Door logistieke fouten kampte het Russische leger in de eerste weken van de invasie met grote tekorten aan brandstof en munitie. Hierdoor moesten de snel optrekkende eenheden hun voertuigen achterlaten. Die werden vervolgens door Oekraïense verdedigers werden buitgemaakt en ingezet tegen Russische troepen.

Russische troepen plunderen Oekraïne

Melitopol, een stad in het zuidwesten van Oekraïne, is sinds begin maart bezet door het Russische leger. Uit de stad komen ook berichten dat troepen een museum met gouden kunstwerken hebben geplunderd, alsook honderden tonnen graan hebben gestolen van boerenbedrijven in de regio.

Volgens de organisatie Human Rights Watch wordt in veel bezette delen van het land door Russische militairen geplunderd en is ook sprake van andere oorlogsmisdaden.

Russische troepen stelen alles wat los en vast zit, van brandhout tot koelkasten, tractoren en televisies. De Britse krant The Times beschrijft hoe een kleine eenheid uit Belarus in korte tijd in het noorden van Oekraïne 2.000 kilogram aan goederen buitmaakte en naar huis stuurde.

Deze plunderingen en diefstallen lijken georganiseerd te worden door het Russische leger, schrijft CNN. Of ze worden met goedkeuring van de legerleiding toegestaan.

De landbouwvoertuigen uit Melitopol werden vervoerd met militaire transportvoertuigen. Op deze manier lijkt Moskou de tegenvallende militaire prestaties in Oekraïne enigszins te kunnen compenseren door de plaatselijke infrastructuur en voedselvoorziening te ondermijnen.

LEES OOK: Poetin kan de Russen niet lang meer voor de gek houden over de economische ravage en de dodentallen door de oorlog in Oekraïne, aldus een voormalige insider van het Kremlin