Met het ombouwen van ongewilde kantoorruimte aan de randen van steden en aan snelwegen kan het woningtekort aanzienlijk worden teruggedrongen. Volgens vastgoedadviseur Colliers kunnen er op deze manier ruim 60.000 woningen bijkomen.

In Noord-Holland zou het woningtekort daarmee met 32 procent kunnen dalen.

Volgens een rapport van Colliers stond er begin dit jaar iets minder dan 1 miljoen vierkante meter kantoorruimte aan snelwegen leeg. Dit is minder dan vier jaar geleden tijdens de coronacrisis, maar toch neemt de leegstand maar langzaam af. Kantoren in de centra van steden worden duidelijk populairder.

“Bedrijven en hun medewerkers willen een hoogwaardige, duurzame werkomgeving op een levendige locatie met veel voorzieningen. Niet langer zijn functionaliteit en autobereikbaarheid leidend. Dit betekent dat kantoorgebouwen aan stadsranden en snelwegen minder in trek zijn en oplopende leegstand daar een realistisch scenario is”, aldus Colliers, dat constateert dat er naar woningen wel volop vraag blijft.

Uitgaande van een gemiddeld woonoppervlak van 50 vierkante meter zouden er op de als geschikt geachte kantoorlocaties zeker al ruim 60.000 woningen bij kunnen komen. Maar door extra verdiepingen aan de bestaande gebouwen toe te voegen of open ruimtes te bebouwen, zou het aantal woningen op de relatief afgelegen terreinen volgens Colliers nog verder kunnen groeien.

Vooral Noord- en Zuid-Holland geschikt voor ombouw kantoren tot woningen

De vastgoedadviseur deed onderzoek naar de 29 grootste kantoorlocaties bij snelwegen. Achttien bleken geschikt voor woningen, waarvan er al op tien ombouwwerkzaamheden gaande zijn. Elf bleken niet geschikt.

In Noord-Holland (bijna 25.000 nieuwe woningen) en Zuid-Holland (24.500) kan de grootste winst worden gemaakt. De onderzochte terreinen in Noord-Brabant blijken juist allemaal ongeschikt, onder andere door de aanwezigheid van chipbedrijven als ASML en de mogelijke overlast door Eindhoven Airport.

LEES OOK: Dit zijn de 5 aantrekkelijkste en minst aantrekkelijke gemeenten om te wonen in Nederland