Ruim een op de tien ondernemers ervaart structurele problemen en lijdt daar persoonlijk onder. Dat meldt de Kamer van Koophandel (KVK) op basis van onderzoek onder bijna 2000 ondernemers.

De KVK verwacht dat die groep groter wordt door de nieuwe coronamaatregelen die zijn afgekondigd door het demissionaire kabinet.

“Het aantal telefoontjes dat ik per dag krijg, is met tientallen toegenomen sinds de afkondiging van de nieuwe maatregelen. Mensen die ik spreek zijn regelmatig emotioneel”, zegt KVK-adviseur Gé Gijsen in een toelichting.

“De crisis is duidelijk nog niet voorbij. Het is zaak om oog te houden voor deze groep ondernemers in zwaar weer. Mensen die ik spreek staan soms aan de rand van de afgrond.”

Volgens de KVK staat zo'n 10 procent van de ondernemers er financieel minder goed voor dan in juni vorig jaar en hebben zij vaker moeite hun maandelijkse kosten te betalen. Van hen zegt een ruime meerderheid dat de schulden grotendeels of volledig te wijten zijn aan de coronacrisis. Het gaat in verhouding meer om bedrijven in de horeca, evenementenbranche of recreatiesector.

Toch kijken ondernemers volgens onderzoek van het KVK over het algemeen met iets meer vertrouwen naar de toekomst dan vorig jaar aan het begin van de zomer.

Nieuw compensatiepakket van kabinet

Dinsdag werd bekend dat het demissionaire kabinet in het vierde kwartaal 1,3 miljard euro vrijmaakt om bedrijven te ondersteunen. Bedrijven die hun omzet met 30 procent zien dalen kunnen op een Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) rekenen.

Volgens werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland is die drempel van 30 procent veel te hoog waardoor ondernemers nauwelijks in aanmerking komen voor de TVL. Wanneer er dit kwartaal drie weken lockdownmaatregelen worden ingesteld, worden bedrijven niet zo hard geraakt dat ze 30 procent omzet mislopen, zo schatten de brancheorganisaties in.

Daarnaast worden arbeidskosten niet vergoed, volgens de werkgeversorganisaties "de bulk van de kosten".

"Hiermee komen de consequenties van de huidige situatie op het bordje van ondernemers", zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland. De werkgeversorganisaties willen dat ondernemers volledige compensatie krijgen. Ook gaan ze ervan uit dat de lockdownmaatregelen op 4 december van tafel gaan en worden vervangen voor andere maatregelen.

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is de enige uitweg het versnellen van de corona-boosterprik, het versneld aanschaffen van medicatie en bovenal een gericht doelgroepenbeleid om de vaccinatiegraad te verhogen. Daarnaast blijft het ‘opkrikken’ van de zorgcapaciteit cruciaal. "

Alleen zo voorkomen we dat dit weer eindeloos duurt en we de hele winter zigzagbeleid gaan zien of lockdowns die eindeloos langer duren dan eerder beloofd", schreven ze begin november.

[activecampaign form=30]

LEES OOK: Ik dacht dat een 100-urige werkweek zou helpen om mijn startup te laten slagen, maar het ging pas vliegen toen ik mijn werkweek terugbracht naar 35 uur