• Rudy Giuliani was “ongelooflijk dronken” tijdens de verkiezingsavond, schrijft Trump-biograaf Michael Wolff.
  • Trumps assistenten vreesden dat de oud-burgemeester van New York kostbaar porselein door het Witte Huis zou smijten, zegt Wolff.
  • Giuliani was “altijd onder invloed” en Trump maakte zich zorgen over zijn drinkgedrag, claimt Wolff in zijn nieuwe boek.

Rudy Giuliani was zo dronken tijdens de verkiezingsnacht dat medewerkers van oud-president Trump vreesden dat hij waardevol porselein door het Witte Huis zou smijten. Dit zegt presidentieel biograaf Michael Wolff tegen MSNBC.

Wolff beschrijft hoe op de avond van 3 november 2020 de oud-burgemeester van New York moeite moest doen om zijn evenwicht te bewaren terwijl hij anderen ervan probeerde te overtuigen dat Trump de verkiezingen had gewonnen.

Op een zeker moment werd hij door stafleden van de president apart genomen in de China-kamer van het Witte Huis, meldt Raw Story. “Op dat moment was Rudy ongelooflijk zat en zwalkte hij van links naar rechts,” zei Wolff vrijdagmiddag tegen Andrea Mitchell van MSNBC.

"Het porselein, en de couverts van elke president, zijn erg waardevol. En Trumps assistenten waren duidelijk en terecht bezorgd over wat Giuliani allemaal tegen de president zei over de verkiezing en de verkeerde informatie die hij gaf. Maar ze waren ook bezorgd dat hij het porselein zou breken." Wolff noemde Giulinani "heel erg dronken".

Volgens Wolffs nieuwe boek "Aardverschuiving" dachten Trumps assistenten dat Giuliani "altijd onder invloed" was of "hopeloos aan het mijmeren".

In de nasleep van de verkiezingen in november zei Trump dat Giuliani te veel dronk en vaak onzin uitkraamde, meldt Sonam Sheth van Insider.

Wolffs nieuwe boek bevat nog meer explosieve beschuldigingen. Trumps naaste medewerkers dachten dat de president "niet goed bij z'n hoofd" was, schrijft Wolff.

Giuliani kreeg opzettelijk verkeerde tijd

Volgens een ander nog te verschijnen boek van Carol D. Leonnig en Philip Rucker van The Washington Post kreeg Giuliani het verkeerde tijdstip voor een debatvoorbereiding te horen.

Afgelopen september nam toenmalig president Donald Trump deel aan een reeks voorbereidende oefendebatten in de aanloop naar zijn debat met Joe Biden. Tijdens zo'n sessie speelde de Republikeinse oud-gouverneur Chris Christie van New Jersey Biden. Trumps adviseur Kellyanne Conway was Fox News-presentator Chris Wallace, die zou het eerste debat voorzitten bij de Case Western Reserve University in Cleveland.

Rudy Giuliani, destijds Trumps persoonlijke advocaat, wilde ook deelnemen aan de sessie. Hij kreeg echter ruzie met Christie en Conway over de manier waarop de president Biden zou moeten bestrijden, zozeer dat assistenten Giuliani het verkeerde tijdstip doorgaven waarop de sessie zou plaatsvinden.

Terwijl Christie voorstelde dat Trump alleen Bidens zoon Hunter Biden ter sprake zou brengen om hem van zijn stuk te brengen, wilde Giuliani dat de president dieper zou ingaan op Hunters zakelijke transacties in de Oekraïne. Leonnig en Rucker beschrijven de situatie in hun boek "Alleen ik kan het fixen: Donald J. Trumps catastrofale laatste jaar," waar Insider de hand op wist te leggen.

'Uiterst onbehulpzaam'

Volgens de auteurs werd Giuliani's strategie niet door iedereen even welwillend ontvangen. "De meeste adviseurs vonden Giuliani's advies "uiterst onbehulpzaam" zoals een adviseur het formuleerde.

Giuliani wilde ook aanwezig zijn bij de volgende voorbereidingsbijeenkomst op 28 september, een dag voor het debat in Cleveland, maar dat leek anderen geen goed plan.

"Assistenten vertelden Giuliani dat ze om 14.00 uur bijeen zouden komen, terwijl de sessie al om 12.00 uur begon. Ze hadden Giuliani bij de neus genomen door een verkeerd tijdstip door te geven."

Toen Giuliani op het volgende oefendebat arriveerde, was hij zo laat dat hij alleen maar aan de laatste 30 minuten van de sessie kon deelnemen.

Tijdens het Cleveland-debat volgde Trump toch Giuliani's advies en deelde hij onophoudelijk persoonlijke sneren uit aan Joe Biden over Hunter Biden en zijn vroegere druggebruik. Ook probeerde hij hem te linken aan onfrisse zakelijke affaires in het buitenland.

Biden pareerde de aanvallen en begon al snel zijn zoon te verdedigen. "Mijn zoon had, net als veel mensen die nu kijken, een drugsprobleem. Dat heeft hij overwonnen, hij heeft het achter zich gelaten. En ik ben trots op hem. Ik ben trots op mijn zoon."

LEES OOK: Zo reageerde de zoon van Rudy Giuliani (vanaf een parkeerplaats) op de schorsing van zijn vader als advocaat