• Rudy Giuliani mag in de staat New York zijn beroep als advocaat niet meer uitoefenen, omdat hij valse verklaringen heeft afgelegd over de verkiezingen.
  • Vanaf een parkeerplaats gaf zijn zoon Andrew Giuliani een verklaring waarin hij zijn vader verdedigt.
  • De video doet denken aan een ander parkeerplaatsmoment van Giuliani: Rudy’s optreden voor tuincentrum Four Seasons Total Landscaping.

Andrew Giuliani, de zoon van oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani, had een en ander te zeggen over de recente problemen waar zijn vader mee kampt. Dat deed hij vanaf een omineuze, maar tegelijkertijd vertrouwde plek: een parkeerterrein.

Rudy, die in een vorig leven openbaar aanklager in Manhattan was, werd afgelopen donderdag geschorst en mag zijn beroep als advocaat niet meer uitoefenen in de staat New York. De reden: de valse verklaringen die hij heeft afgelegd over de presidentsverkiezingen van 2020.

In een videoboodschap die op Twitter verscheen, gaf zoon Andrew vanaf een lommerrijke parkeerplaats commentaar op het nieuws. Geframed tussen twee SUV’s, met alleen zijn hoofd en schouders in beeld.

“Een paar minuten geleden werd de juridische licentie van mijn vader ingetrokken”, zei Andrew, voordat hij de namen opnoemde van de rechters die in Rudy’s zaak oordeelden en hen partijdigheid verweet. “Het is ongelooflijk om te zien hoe gepolitiseerd dit alles is geworden.”

Volgens de rechtbank is Rudy Giuliani’s vergunning ingetrokken als gevolg van het “onomstotelijke bewijs” dat hij “aantoonbaar onjuiste en misleidende verklaringen heeft afgelegd voor rechtbanken, parlementariërs en het publiek” in zijn pogingen om de verkiezingen in 2020 in het voordeel van Donald Trump ongedaan te maken.

“Elke rechtgeaarde Amerikaan die gelooft in een onafhankelijke rechtsstaat weet wat dit is: een jacht op één van president Trumps grootste bondgenoten. Dat is wat dit is”, vervolgde Andrew. “Wie dat niet gelooft, is bevooroordeeld.”

“Ik sta pal achter mijn vader. Alles wat hij deed, deed hij volgens het boekje.”

Rudy Giuliani’s persconferentie bij Four Seasons Total Landscaping

De verklaring deed denken aan de legendarische persconferentie die zijn vader ooit gaf op een ander, inmiddels beroemd geworden, parkeerterrein.

Four Seasons Total Landscaping
Rudy Giuliani houdt een persconferentie op het parkeerterrein van tuincentrum Four Seasons Total Landscaping. 7 november 7, 2020, Philadelphia, Pennsylvania. Foto: Chris McGrath/Getty Images

Op 7 november, enkele dagen na de verkiezingsdag, sprak Rudy Giuliani journalisten toe vanaf het parkeerterrein van Four Seasons Total Landscaping, een klein tuincentrum in een buitenwijk van Philadelphia, tussen een crematorium en een sekswinkel.

Tijdens het optreden kreeg hij te horen dat nieuwszender CNN en andere Amerikaanse media de Democraat Joe Biden tot winnaar van de presidentsverkiezingen hadden uitgeroepen. Giuliani reageerde uitzinnig.

De opmerkelijke locatie leidde tot speculaties dat de Trumpcampagne het terrein abusievelijk had geboekt in plaats van het luxueuze Four Seasons Hotel. Online regende het destijds grappen over de persconferentie. En nu weer, maar dan over zoon Andrew.

Op Twitter shopte iemand Andrew in het raam van een Taco Bell-afhaalrestaurant met daaronder de meme: “Meneer, dit is Taco Bell.”

Vorige maand verklaarde Andrew dat hij zich kandidaat stelt als gouverneur van New York.

LEES OOK: 4 dingen die je moet weten over een oude Amerikaanse wet tegen nazi-propaganda die Trump-advocaat Rudy Giuliani in de problemen kan brengen