De persoonlijke advocaat van president Donald Trump, Rudy Giuliani, zou 20.000 dollar per dag willen krijgen voor zijn optreden in rechtszaken over de verkiezingen, volgens The New York Times.

Volgens Giuliani klopt dat bedrag niet.

Trump heeft meerdere rechtszaken aangespannen over vermeende fraude bij de presidentsverkiezingen. Tot nog toe zonder succes.

Rudy Giuliani, de persoonlijke advocaat van Donald Trump die sinds vorige week de leiding heeft over zijn verkiezingsrechtszaken, zou 20.000 dollar per dag aan juridische kosten rekenen, meldden bronnen tegen The New York Times. Deze kosten komen voor rekening van de verkiezingscampagne van Trump.

Het is echter niet duidelijk of Giuliani die vergoeding daadwerkelijk krijgt. Andere leden van het campagne van Trump zouden hier bezwaar tegen hebben, vertellen bronnen aan de krant.

Giulini zelf ontkent het genoemde gedrag: “Ik heb nooit 20.000 dollar gevraagd”, aldus Giuliani tegen The New York Times. Volgens de advocaat en oud-burgemeester van New York heeft Trump aangeboden hem te betalen als de rechtszaken zijn afgerond. “De overeenkomst is: we werken het uit op het einde.” 

Business Insider kon Giuliani niet bereiken voor aanvullend commentaar.

Lees ook op Business Insider

Trump heeft herhaaldelijk beweerd dat de verkiezing is “gestolen”, zonder dat met feiten te onderbouwen. In meerdere staten heeft Trump rechtszaken aangespannen om te eisen dat stemmen worden herteld.

Lees ook: Donald Trump ontslaat topambtenaar voor cyberveiligheid die zijn ongefundeerde beweringen over stemfraude tegensprak

In Pennsylvania, waar president-elect Joe Biden de verwachte winnaar is, probeert de het campagneteam van Trump te voorkomen dat de verkiezingsresultaten definitief worden gemaakt. Er lopen aanklachten in zeven kiesdistricten waar de Democraten hebben gewonnen.  

‘Beweringen Guiliani schandalig’

Giuliani vertegenwoordigde dinsdag het campagneteam van Trump bij een rechtszaak in Pennsylvania, waarbij vertegenwoordigers van de staat zijn aantijgingen hard aanvielen.

Zo sprak Giuliani over een vermeende samenzwering, waarbij “grote steden gecontroleerd door Democraten” de verkiezingen hebben gemanipuleerd en hebben toegestaan dat stembiljetten illegaal werden geteld. 

Mark Aronchick, een van de advocaten van de staat, noemde de argumenten van Giuliani die hij in de rechtbank bezigde “schandalig”.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat rechtszaken de uitslag van de presidentverkiezingen kunnen veranderen. Trump heeft vooralsnog geweigerd om zijn verlies expliciet toe te geven. Daarom krijgt Biden geen essentiële informatie om de transitie van het presidentschap soepel te laten verlopen. 

Zo krijgt Biden vooralsnog geen verslagen over de nationale veiligheid en ambtelijke rapportages over de ontwikkelingen rond de coronapandemie in de VS.

LEES OOK: Zo reageerde Rudy Giuliani, de persoonlijke advocaat en ‘terriër’ van Trump, op de winst van Biden – kijk zelf