Het ene moment ben je student strategisch management aan de Erasmus Universiteit, een half jaar later run je een bedrijf met 50 man vanuit Berlijn.

Het overkwam de 22-jarige Fabian Dudek, een van oorsprong Duitse student die in april dit jaar Nestpick oprichtte. Het is een site die bemiddelt tussen huurders en verhuurders van kamers. Nestpick brengt vraag en aanbod online bij elkaar en regelt ook de betalingen.

Dudek kwam op het idee omdat hij zag dat internationale studenten moeite hadden met het vinden van een kamer in de stad waarin ze gingen studeren. Maar al snel na de start zag hij dat ook lokale studenten de site wisten te vinden. Inmiddels ziet hij de hele huurmarkt als potentieel afzetgebied. Naast studenten zijn ook expats een interessante doelgroep.

Op zoek naar financiering

De snelle groei vroeg om extra financiering. Aan belangstelling geen gebrek – Dudek had in een paar maanden tijd volop publiciteit gehad nadat hij diverse ondernemersprijzen had gewonnen.

Half november werd hij gebeld door Rocket Internet, het Duitse internetbedrijf dat eerder dit jaar naar de beurs ging. Het is gelieerd aan de befaamde drie broers Samwer, die hun fortuin hebben verdiend met het razendsnel kopiëren van veelbelovende internetconcepten.

Een paar dagen later zat Dudek in Berlijn, vertelt hij tegenover Sprout. Daar ontmoette hij ook Olivier Samwer, die peilde of Dudek geschikt zou zijn voor een 'billion dollar company'. Het antwoord was bevestigend, blijkbaar. Want sinds begin december is Rocket Internet de grootste investeerder in het bedrijf.

Razendsnel uitbreiden naar andere landen

Dudek is nog steeds mede-eigenaar. Details over percentages en overnamesom zijn niet bekend gemaakt.

Wel is Dudek verhuisd naar Berlijn. Zijn team is direct uitgebreid naar 50 man. En dinsdag ging Nestpick live in 14 steden in Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië.

Die verbijsterende snelheid van handelen is het handelsmerk van de Samwer-broers. Ze willen in Europa altijd in een mum van tijd groot worden zodat ze eventuele Amerikaanse partijen vóór zijn. Nestpick is in dit verband een uitzondering: er lijkt nog geen Amerikaanse kaper op de kust.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl