• Rolls-Royce wil in de komende tien jaar een elektrische auto op de markt brengen, meldt Automotive News Europe.
  • Klanten van het bedrijf zitten echter niet per se te wachten op een elektrische auto.
  • Omdat veel steden in de nabije toekomst benzine- en dieselauto’s gaan verbieden, wordt nu toch een elektrische Rolls ontwikkeld door de fabrikant van ultraluxe bolides.

Door steeds strenger wordende milieunormen en een groeiend aantal van inmiddels twintig grote steden wereldwijd die benzine- en dieselauto’s vanaf 2030 niet meer toestaan, zijn automakers druk aan het puzzelen om hun wagens duurzamer te maken. Afscheid nemen van fossiele brandstoffen hoort daarbij.

Ook fabrikanten van luxe merken moeten mee met deze trend. Verslaggever Nick Gibbs van Automotive News Europe bericht dat Rolls-Royce in de komende tien jaar een elektrische auto op de markt gaat brengen.

Een elektrische auto van Rolls-Royce komt relatief laat, aangezien veel andere bedrijven al ambitieuze plannen hebben aangekondigd om minder benzine- en dieselauto’s te gaan maken.

Veel merken verkopen eerst hybride auto’s voordat ze beginnen met het produceren van elektrische auto’s, maar die stap zal Rolls-Royce overslaan, vertelt topman van Rolls-Royce Torsten Müller-Ötvös aan Automotive News Europe. Het bedrijf gaat meteen een volledig elektrische auto maken.

"Rolls-Royce doet dingen niet half", zegt Müller-Ötvös, die vindt dat elektrisch "perfect past" bij het merk Rolls-Royce omdat het "stil en krachtig" is.

De eerste elektrische auto is al in ontwikkeling en deze zou de plaats in kunnen nemen van de huidige Wraith- en Dawn-modellen.

'Geen vraag vanuit klanten'

Niet dat Rolls-Royce-rijders vragen om een elektrische modellen. Het plan van de maker van extreem luxe bolides om in elektrische auto's te stappen, is ingegeven door steeds strenger wordende milieunormen, schrijft Automotive News Europe.

"Er is geen vraag vanuit klanten, maar wij moeten in een positie zijn om ze een auto te kunnen verkopen, als auto's met verbrandingsmotoren niet meer in steden mogen rondrijden'', vertelt een woordvoerder van het bedrijf aan Automotive News Europe.

Rolls-Royce is niet de eerste autofabrikant in het topsegment die zijn bedrijf omgooit omdat milieunormen strenger worden.

Bugatti kondigde in 2018 aan dat het sportwagenmerk geen nieuwe zestiencilinder-motor gaat bouwen en uiteindelijk haar auto's op de een of andere manier elektrisch zal maken.

Bentley, een van de grote concurrenten van Rolls-Royce, wil een hybride variant van al haar modellen gaan aanbieden en in 2025 een elektrische auto op de markt brengen.

LEES OOK: Van Ferrari en Lamborghini tot Rolls-Royce: zijn deze luxe automerken zelfstandig of horen ze bij een groot concern? Kijk zelf