De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag overwegend licht omlaag, nadat een dag eerder recordniveaus waren bereikt. Beleggers verwerkten tegenvallende cijfers over de Amerikaanse winkelverkopen en het consumentenvertrouwen.

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent lager op 18.576,47 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 0,1 procent tot 2184,05 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq wist een winstje te boeken van 0,1 procent tot 5232,89 punten.

Voorbeurs bleek uit een eerste schatting dat de winkelverkopen in de Verenigde Staten vorige maand zijn uitgekomen op hetzelfde peil als in juni. Die stagnatie kwam onverwacht. Economen rekenden in doorsnee op een kleine groei.

Verder werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse producentenprijzen in juli licht zijn gedaald ten opzichte van de voorgaande maand, terwijl de bedrijfsvoorraden licht klommen.

De Universiteit van Michigan liet in een voorlopige raming weten dat het consumentenvertrouwen deze maand heel licht is gestegen. De index die het sentiment onder Amerikaanse consumenten weergeeft, ging deze maand van 90 naar 90,4. Economen hadden gemiddeld een stijging tot een niveau van 91,5 voorspeld.

Kleiner verlies JC Penney

JC Penney meldde een nettoverlies over het tweede kwartaal dat kleiner was dan een jaar eerder. Het winkelbedrijf, dat al jaren worstelt met de malaise in de winkelsector, zag de verkopen licht stijgen en wist daarmee aan de verwachtingen van analisten te voldoen. Het aandeel ging 6 procent vooruit.

De uitbater van luxewarenhuizen Nordstrom presteerde in de afgelopen periode beter dan verwacht en sprong ruim 8 procent in waarde omhoog.

Ook de maker van grafische computerkaarten Nvidia gaf inzage in de resultaten. Daarbij werden vooral de verwachtingen voor het derde kwartaal positief ontvangen. Nvidia tekende een koerswinst van 5,6 procent op.

Amerikaanse olie werd 2,8 procent duurder bij 44,70 dollar per vat. Brent steeg 2,5 procent naar 47,18 dollar per vat. De euro was 1,1161 dollar waard, tegen 1,1172 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl