Bij de aandeelhoudersvergadering van donderdag 22 april wordt Robert Swaak formeel benoemd tot de nieuwe topman van ABN Amro.

Swaak treedt aan midden in de coronacrisis en moest zijn inwerkperiode grotendeels digitaal organiseren.

De oud-consultant van adviesbureau PwC wil in de beginfase vooral praten met klanten en medewerkers, voordat hij belangrijke strategische beslissingen neemt bij de bank.

Toen afgelopen januari bekend werd dat Robert Swaak de nieuwe topman van ABN Amro zou worden, leefden we nog in een heel andere wereld. Ook de oud-bestuurder van adviesbureau PwC had toen nooit gedacht dat zijn inwerkperiode in coronatijd wel heel apart zou worden.

Op de aandeelhoudersvergadering van donderdag 22 april wordt Swaak officieel benoemd. In een interview met het Financieele Dagblad vertelt hij dat hij tijdens de inwerkperiode voornamelijk via de telefoon en videocalls op de iPad bezig is geweest.

Swaak is via een headhunter benaderd en “was zelf niet op het idee gekomen om ceo van ABN Amro te worden”, zegt hij tegen de krant.

In de beginfase wil hij vooral het gesprek aangaan met klanten en medewerkers. De prioriteit voor de korte termijn ligt uiteraard bij de coronacrisis en het zo goed mogelijk helpen van klanten.

Op strategische keuzes wil de nieuwe topman nog niet vooruitlopen: "Beoordeel me op mijn daden straks", zegt hij tegen het FD.

Robert Swaak: nieuwe baas van ABN Amro kijkt met frisse blik naar de bancaire sector

Minister Wopke Hoekstra toonde zich in januari "heel blij" met de keuze van ABN AMRO voor Swaak als nieuwe topman. Zijn brede ervaring en "maatschappelijke antenne" maken hem volgens de bewindsman zeer geschikt als hoogste baas bij de bank, waarin de overheid nog altijd een meerderheidsbelang van 56 procent bezit.

Dat de nieuwe topman geen ervaring heeft in de bancaire sector, is volgens Hoekstra geen bezwaar. Dergelijke ervaring moet "meer dan voldoende aanwezig" zijn in de raad van bestuur maar dat hoeft niet per se bij de bestuursvoorzitter te zijn, vindt de minister. "Ik vind in deze per definitie ingewikkelde zoektocht dat de bank echt een uitstekende keuze heeft gemaakt."

LEES OOK: ABN Amro komt met een tijdelijke stop voor het aflossen van hypotheken om kwetsbare klanten te beschermen in de coronacrisis