Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen 24 uur gestegen met 2.777, opnieuw een record.

In het afgelopen etmaal kwamen er ook 36 ziekenhuisopnames bij, het hoogste aantal sinds mei.

Sinds het begin van de uitbraak is bij ruim 100.000 mensen het coronavirus vastgesteld en ruim 6.000 mensen zijn aan COVID-19 overleden.

Premier Rutte heeft 8 regio’s aangekondigd waar vanaf zondag regionale maatregelen gaan gelden. In zes regio’s in de Randstad is dat al het geval.

Rutte sluit niet uit dat in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag extra maatregelen worden genomen bovenop de regionale maatregelen die er nu gelden.

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Dat is weer een dagrecord. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het is een toename ten opzichte van donderdag, toen 2544 nieuwe gevallen werden gemeld. In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 16.000 mensen positief getest op het coronavirus.

De kaart hieronder laat het aantal besmettingen per gemeente in de afgelopen week zien.

Het aantal geregistreerde ziekenhuisopnames steeg in het afgelopen etmaal met 36, het hoogste aantal sinds 13 mei. Amsterdam-Amstelland telde negen ziekenhuisopnames.

In Haaglanden en Midden- en West-Brabant kwamen zes patiënten in een ziekenhuis te liggen. Rotterdam-Rijnmond telde geen opnames in ziekenhuizen, maar wel de meeste sterfgevallen. Vijf inwoners van die regio stierven, onder wie drie mensen uit de gemeente Nissewaard.

Op donderdag meldde het RIVM 25 ziekenhuisopnames en 16 sterfgevallen. Die gegevens komen soms met wat vertraging binnen.

Grootste toename besmettingen in regio Amsterdam

Amsterdam-Amstelland had de grootste toename. Het aantal besmettingen daar steeg met 415, waaronder 360 in Amsterdam zelf. In Rotterdam-Rijnmond kwamen 271 gevallen aan het licht. Daarvan waren 174 in de gemeente Rotterdam.

De regio Haaglanden registreerde 291 gevallen en in de provincie Utrecht kwamen er 230 gevallen bij. In de regio's Brabant-Noord, Gelderland-Zuid, Midden- en West-Brabant, Hollands Midden en Noord- en Oost-Gelderland werden meer dan honderd positieve tests geregistreerd.

Sinds het begin van de uitbraak is het coronavirus vastgesteld bij 105.918 mensen in Nederland. In de afgelopen maand zijn meer dan 38.000 mensen positief getest.

Het werkelijke aantal patiënten ligt waarschijnlijk hoger, want in de eerste maanden van de uitbraak kon niet iedereen worden getest. Door capaciteitsproblemen bij laboratoria is het de laatste weken ook moeilijker om een afspraak te maken.

Het aantal ziekenhuisopnames is opgelopen tot 12.560. Van 6328 mensen is bekend dat ze aan de gevolgen van de coronabesmetting zijn overleden.

Regionale maatregelen in nog eens 8 regio's

De regionale coronamaatregelen die vorige week van kracht werden in zes regio's in de Randstad, gelden vanaf zondagavond 18.00 uur voor nog acht veiligheidsregio's waar het aantal besmettingen te hoog is opgelopen. Dat heeft minister-president Mark Rutte vrijdag gezegd tijdens zijn persconferentie na afloop van de ministerraad.

Het gaat om de regio's Groningen, Zaanstreek-Waterland, Gooi en Vechtstreek, Gelderland-Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Zuid-Holland Zuid en Flevoland. Kroegen moeten daar 's avonds vroeger dicht en de groepsgrootte van veel bijeenkomsten wordt beperkt tot vijftig.

Rutte liet ook weten dat in de drie grote steden Rotterdam, Den Haag en Amsterdam, mogelijk extra regionale maatregelen worden genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Het kabinet heeft hierover advies gevraagd aan het Outbreak Management Team (OMT).

De premier gaf mensen in de drie grote steden vooral het advies om dit weekend niet te denken welke nieuwe maatregel er mogelijk wordt ingesteld, maar meer: wat kan ik met mijn gedrag doen om dit te voorkomen? Het gaat volgens Rutte niet om de vraag welke maatregel effectief is maar om ons gedrag. Als iedereen zich houdt aan de maatregelen, zal de verspreiding van het virus stoppen.

Ook gaat het kabinet weer een strakker schema volgen om te overleggen met het OMT, met regio's, met de Tweede Kamer en met het publiek. Volgens Rutte is "ad-hocbesluitvorming en soms ook ad-hoccommunicatie" niet uitgesloten. "We hebben natuurlijk wel te maken met een virus dat zich niet altijd houdt aan onze eigen planning."

LEES OOK: Hoger sterftecijfer door corona remt mogelijk stijging AOW-leeftijd – zo snel gaat die omhoog tot 2024