Van miljardair tot miljardair: Richard Branson heeft een welgemeend advies voor Elon Musk: doe eens wat rustiger aan, joh.

Niet verwonderlijk, want de topman van Tesla, de hippe fabrikant van elektrische auto’s, heeft een paar pittige maanden achter de rug.

Musk klaagde recent over de werkdruk in een interview met The New York Times. En een onbezonnen suggestie over het van de beurs halen van  Tesla bezorgde Musk een reprimande en een fikse boete van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC.

Richard Branson versus Elon Musk

Branson en Musk zijn flamboyante ondernemers met meerder ijzers in het vuur. Zo beconcurreren ze elkaar met plannen voor private ruimtevluchten. Branson leidt Virgin Galactic, terwijl Musk bouwt aan SpaceX.

Toch is Branson niet te beroerd om Musk een hart onder de riem te steken en hem wat goedbedoeld advies te geven. “Hij moet tijd voor zichzelf maken. Voor zijn gezondheid en voor zijn familie”, aldus de Virgin-oprichter tegenover de omroep CNBC. “Hij is een enorm creatief persoon, maar zou meer moeten slapen.”

Om daar tijd voor te kunnen vinden, moet Musk beter "leren delegeren". Je komt er makkelijker met "een fantastisch team om je heen", aldus Branson.

Branson raadt Musk verder aan om te stoppen met Twitter. "Voel je niet gedwongen om tweets de wereld in te sturen, zeker niet over aandeelhouders. Laat het publieke spel aan mensen die van die arena houden. Veeg je bureau schoon, zodat je je kunt concentreren op alle creatieve zaken."

Branson laat graag anderen excelleren bij Virgin

Branson verwijst impliciet naar hoe zijn Virgin Group in elkaar steekt, waar hij al tijden geen bestuursvoorzitter meer is. Hij heeft wel twee getrouwen op cruciale posities: bestuursvoorzitter Josh Bayliss en president-commissaris Peter Norris.

Branson werkt zelf meer op de achtergrond en heeft nog altijd veel invloed op de toekomst van het Virgin-conglomeraat.

Branson staat trouwens niet alleen in zijn advies voor Musk. Ook anderen hebben gezegd dat Musk beter een topman kan zoeken die Tesla van dag tot dag leidt, zodat hij zich kan concentreren op de meer strategische kwesties waar het bedrijf nu mee worstelt.

Tesla is overigens al op zoek naar een nieuwe bestuursvoorzitter. Dat was een eis van de SEC toen de beurswaakhond een schikking trof met Tesla.

LEES OOK: Het avontuurlijke leven van Richard Branson, de man die al 75 keer bijna dood ging