• De Lenovo Thinkbook 15 is een stevig gebouwde laptop die in tegenstelling tot veel concurrenten over meer dan genoeg aansluitingen beschikt.
  • Voor ongeveer 800 euro krijg je een hoogwaardige laptop met Core i5-processor en 16 GB aan werkgeheugen.
  • De laptop is geschikt voor de meeste (kantoor)taken, maar minder voor intensiever werk als videobewerking en gaming.

Laptops zijn de laatste jaren sneller, slanker en chiquer geworden. Goed nieuws natuurlijk, want je hoeft allang geen bakbeest van meer dan drie kilo mee te slepen om de prestaties van een desktopcomputer te krijgen.

Helaas is de keerzijde dat veel moderne laptops nauwelijks nog aansluitopties hebben, laat staan mogelijkheden om componenten als de accu en het geheugen te vervangen. Daardoor ben je als gebruiker min of meer gedwongen om elke paar jaar je laptop te vervangen, terwijl onderdelen als het scherm, keyboard en speakers het misschien nog prima doen.

De Thinkbook 15 van Lenovo laat zien dat het anders kan. Deze Windows 10-laptop heeft een mooi design én is veelzijdig genoeg voor zowel thuis als op kantoor. Zoals we gewend zijn van de Thinkbook-serie biedt het nieuwe model bovendien veel waar voor je geld.

De Thinkbook 15 heeft vijf USB-poorten, een HDMI-aansluiting en een kaartlezer

Te beginnen met de buitenkant. Voor rond de 800 euro krijg je een groot 15,6-inchscherm met full-hd-resolutie en smalle randen. Het scherm beslaat zo’n 83 procent van de voorkant. Gecombineerd met de prima luidsprekers zorgt dat voor een prettige ervaring bij het kijken van films en series.

Verder is er een webcam met privacyfilter voor videogesprekken en is de behuizing stevig gebouwd, deels uit aluminium. Het liefst hadden we een volledig metalen behuizing gezien, maar hierdoor blijft het gewicht in ieder geval ruim onder de twee kilo.

Het meest onder de indruk zijn we over de aansluitmogelijkheden. Wat heeft deze laptop veel poorten! Waar je bij de concurrentie doorgaans met dure verloopstekkers moet werken om een scherm, muis of andere randapparatuur aan te sluiten, kun je hier praktisch alles direct inpluggen. De Lenovo Thinkbook 15 heeft maar liefst vijf USB-poorten (waarvan twee USB-C, ook voor opladen) en je kunt hem probleemloos via ethernet en HDMI koppelen aan respectievelijk een router en beeldscherm.

Handig voor professionals is de aanwezigheid van een sleuf voor sd-kaarten, zodat je gemakkelijk foto- en videomateriaal kunt importeren. Veilig inloggen doe je met de vingerafdrukscanner. Die bevindt zich rechts boven het toetsenbord, dat overigens prima typt dankzij de grote toetsen met bovengemiddeld veel travel (je kunt ze ver indrukken).

Een werkpaard geschikt voor de meeste kantoortaken

Ook onder de motorkap heeft Lenovo het goed voor elkaar. De Thinkbook 15 wordt aangedreven door een 10e generatie Core i5-processor van Intel en 16 GB aan werkgeheugen. Er is ondersteuning voor bluetooth 5 en de snelste wifi-standaard, dus ook met de draadloze connectiviteit zit het goed.

Hoewel de processor en het geheugen meer dan adequaat zijn voor de meeste (kantoor)taken, is de laptop minder geschikt voor intensiever werk als videobewerking en gaming. De geïntegreerde videokaart is gewoonweg niet krachtig genoeg, al zijn oudere spellen speelbaar als je niet alle toeters en bellen inschakelt.

De interne ventilatoren komen zelden boven de 33 decibel uit, waardoor de laptop lekker stil is.

De Thinkbook 15 is duurzamer dan de concurrentie

Prettig is ook dat de behuizing van de Thinkbook 15 gemakkelijk is te openen. Waar bij veel andere laptops praktisch alle componenten zijn vastgelijmd, hoef je hier maar tien kleine schroefjes te verwijderen om het onderste paneel los te maken. Daarna heb je eenvoudig toegang tot het moederbord, het opslag- en werkgeheugen, accu en meer.

Geeft die laatste na een jaar of drie de geest, dan heb je de optie hem te vervangen. Ook is het mogelijk om het werkgeheugen te upgraden (tot maximaal 24 GB) en de ssd-schijf te wisselen voor eentje met meer ruimte. Anno 2020 is dat niet vanzelfsprekend en het verlengt de levensduur van de laptop aanzienlijk.

Zoek je een betrouwbare opvolger voor je huidige laptop, dan is de Lenovo Thinkbook 15 een goede optie. Hij biedt puike prestaties en is gunstig geprijsd. En wat ons betreft doorslaggevend is: Lenovo biedt eindelijk een laptop met aansluit- én reparatiemogelijkheden, zodat je langer plezier hebt van hetzelfde apparaat.

Lenovo Thinkpad 15 inch

Ga naar de aanbieding »

Insider Picks Nederland schrijft over dingen die jij wellicht leuk vindt. Business Insider Nederland heeft samenwerkingen met verschillende affiliatepartners. Dit betekent dat we een vergoeding ontvangen bij een eventuele aankoop.