• Het is onwaarschijnlijk dat de Europese Centrale Bank de rente opnieuw verhoogt, zegt het Duitse bestuurslid van de bank Isabel Schnabel.
  • Reden is het laatste inflatiecijfer van de eurozone, dat lager uitviel dan verwacht.
  • Op financiële markten speculeren beleggers ondertussen al op een renteverlaging door de ECB. Daar is het volgens Schnabel nog te vroeg voor.
  • Lees ook: Blik op je Geld: hypotheekrente en energieprijzen omlaag, sparen levert meer op

Een verdere renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) is “vrij onwaarschijnlijk” geworden omdat de inflatie sterker afzwakt dan verwacht.

Dat heeft ECB-bestuurder Isabel Schnabel gezegd in een interview met persbureau Reuters.

Vorige week kwamen nieuwe inflatiecijfers voor de eurozone waaruit bleek dat de inflatie sterker afkoelt dan verwacht. De prijsstijging op jaarbasis kwam in november uit op 2,4 procent. Economen hadden gerekend op een afkoeling tot 2,7 procent.

“De meest recente inflatiecijfers hebben een verdere renteverhoging vrij onwaarschijnlijk gemaakt”, aldus Schnabel.

Zij wordt gezien als een zogeheten havik, een duidelijke voorstander van renteverhogingen om de inflatie in te dammen. Begin november wilde Schnabel de deur nog openhouden voor verdere renteverhogingen door de ECB. De bank kampte toen nog met een inflatie van 2,9 procent in de eurozone.

'Te vroeg om te speculeren op renteverlaging'

Volgens Schnabel waren die inflatiecijfers een "aangename verrassing" en zijn de ontwikkelingen "bemoedigend", al is het volgens haar nog te vroeg om de overwinning op inflatie uit te roepen.

Op de financiële markten wordt nu gespeculeerd dat de ECB al in april met een renteverlaging kan komen. Schnabel verklaarde dat het nog te vroeg is om daar iets over te zeggen. Het is volgens haar nog afwachten hoe het gaat met de inflatie.

LEES OOK: Blik op je Geld: hypotheekrente en energieprijzen omlaag, sparen levert meer op