• De Letse ECB-bestuurder Martins Kazaks heeft woensdag gezegd voorstander te zijn van een nieuwe, grote verhoging van de rente met 0,75 procentpunt.
  • Kazaks is niet de enige die pleit voor een snelle verhoging. Zijn Litouwse collega Gediminas Simkus wil dat de rente met ‘minstens 0,5 procentpunt’ omhoog gaat.
  • Op financiële markten wordt de kans dat de Europese rente in oktober met nog eens 0,75 procentpunt wordt verhoogd, op 40% geschat.
  • Lees ook: Spaarrentes beginnen mondjesmaat te stijgen na renteverhogingen van ECB: gat met inflatie blijft groot

Volgens de Letse ECB-bestuurder Martins Kazaks zou de Europese Centrale Bank (ECB) tijdens de komende vergadering in oktober de rente opnieuw met 0,75 procentpunt moeten verhogen, waarna er nog meerdere, kleinere rentestappen nodig zijn.

“In de huidige situatie kunnen we nog steeds grote stappen zetten, en dus moet die volgende stap nog steeds groot zijn omdat we nog ver verwijderd zijn van tarieven die in overeenstemming zijn met 2 procent inflatie”, zei Kazaks woensdag in een interview in Vilnius. “Ik ben voorstander van 75 basispunten. Laten we een grote stap zetten en de tarieven sneller verhogen.”

De Letse beleidsmaker zei daar direct bij dat verhogingen met 75 procentpunt vanaf nu niet de standaard is. Volgens hem is het waarschijnlijk dat, zodra de tarieven meer in overeenstemming zijn met de inflatiedoelstelling, toekomstige stappen “iets voorzichtiger zullen zijn”.

Zijn oproepen tot krachtig optreden zullen waarschijnlijk worden herhaald door andere functionarissen uit het Oostzeegebied. Zijn Litouwse collega, Gediminas Simkus zei eerder deze week al dat hij de rente met minstens 0,5 procent punt wil verhogen.

De functionarissen komen donderdag bijeen voor een conferentie in de Litouwse hoofdstad Vilnius. De inflatie in de regio bedraagt momenteel meer dan 20 procent.

De stijgende prijzen als gevolg van de Russische oorlog in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende energiecrisis hebben de ECB-beleidsmakers ertoe aangezet de rente voor het eerst in meer dan tien jaar te verhogen. Dat gebeurde eerder deze maand met een historische 0,75 procentpunt.

Op de financiële markten wordt de kans dat de rentes in oktober met nog eens 75 procentpunt wordt verhoogd op 40 procent geschat. Een dergelijke verhoging zou de depositorente verdubbelen tot 1,5 procent. Dat is het hoogste niveau sinds 2009.

LEES OOK: Hogere rentestand van de ECB kan De Nederlandsche Bank financieel in de problemen brengen