• De Federal Reserve gaat de rente in de VS niet verhogen.
  • Fed-baas Jerome Powell zei dat hij eerst wil zien dat de inflatie aanhoudend boven de 2 procent komt.
  • Pas dan wordt er gekeken of het  huidige soepele monetaire beleid wordt teruggedraaid.

De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, gaat de rente in de VS niet verhogen.

Ondanks dat financiële markten sinds enkele weken vrezen voor een hogere inflatie ziet de Fed geen reden de huidige lage rentestanden voor 2024 aan te passen.

Fed-baas Jerome Powell zei, in een toelichting na de tweedaagse beleidsvergadering, dat de Fed eerst wil zien dat de inflatie aanhoudend boven de 2 procent komt, voordat het huidige soepele monetaire beleid wordt teruggedraaid.

“We verwachten wel dat we in de loop van het jaar sneller vooruitgang zullen boeken op het gebied van zowel de arbeidsmarkt als inflatie, mede dankzij de vaccinatiecampagnes en de fiscale steun die we krijgen”, zei hij. “We verwachten dat dit zal gebeuren, maar we zullen het eerst nog moeten zien.”

Groeiprognose voor Amerikaanse economie verhoogd

De Fed schroefde woensdag de verwachtingen voor de economische groei op naar 6,5 procent, ruim 2 procentpunt meer dan bij een eerdere raming. Daarnaast zal de werkloosheid volgens de Amerikaanse centrale bank eind dit jaar van 6 procent naar 4,5 procent dalen.

Powell en de Fed houden op dit moment vast aan het huidige beleid, waarbij het belangrijkste rentetarief blijft zweven tussen 0 tot 0,25 procent en er maandelijks voor 120 miljard dollar aan obligaties wordt opgekocht.

Op financiële markten sorteerden beleggers de afgelopen weken voor op meer inflatie en stijgen rentes voor langlopende leningen. Zo is de marktrente voor de 10-jarige staatslening woensdag gestegen naar ruim 1,6 procent.

Belangrijke vraag voor beleggers is de snelheid waarmee rentes de komende maanden oplopen. Als dat hard gaat, kan dit een risico vormen voor aandelenmarkten. Hogere rentes maken financiering voor bedrijven uiteindelijk duurder, en brengen obligaties ook weer in beeld als alternatief voor aandelen.

LEES OOK: De beurs toont veerkracht, ondanks hogere rente: waarom maart spannend kan worden