• In de VS lopen in navolging van staatsrentes ook de rentes voor bedrijfsleningen op obligatiemarkten op.
  • Bij een snelle stijging van de rente kunnen aandelenmarkten in de problemen komen.
  • Beleggers houden scherp in de gaten wat de Amerikaanse centrale bank deze week zegt over het risico van stijgende rentes en hogere inflatie.

Financiële markten zijn sinds enkele weken in de ban van de vrees voor hogere inflatie. Rentes in de VS en elders zijn gestegen op kapitaalmarkten. In eerste instantie ging het vooral om staatsrentes, maar inmiddels lopen ook marktrentes van bedrijfsobligaties op.

De rente op de 10-jarige Amerikaanse staatslening is dit jaar gestegen van 0,9 procent naar inmiddels 1,6 procent.

Zakenkrant The Financial Times signaleert dinsdag dat de gemiddelde rente voor obligatieleningen van bedrijven met een goede kredietwaardigheid (investment grade) is gestegen naar 2,28 procent. Sinds de start van dit jaar gaat het om een stijging van 0,5 procentpunt.

Beleggers op obligatiemarkten reageren op de verwachting dat een heropening van de economie later dit jaar en het grote steunpakket van 1.900 miljard dollar van de Amerikaanse president Joe Biden een economische impuls zullen geven. Dat kan leiden tot hogere prijzen van goederen en diensten. Rentes lopen op in anticipatie op hogere inflatie.

Centrale banken hebben het risico van een snel stijgende inflatie tot nog toe gebagatelliseerd, maar financiële markten zijn daar niet gerust op. Als rentes relatief snel stijgen kan dat negatieve gevolgen hebben voor aandelenmarkten, omdat de financiering via leningen duurder wordt voor bedrijven.

Daarnaast betalen beleggers momenteel historisch hoge prijzen voor aandelen, in verhouding tot de winst die bedrijven maken. Als rentes stijgen worden obligaties mogelijk weer een serieus alternatief voor aandelen, wat kan leiden tot een uitstroom van kapitaal van de aandelenmarkt naar de obligatiemarkt.

Belangrijk in dit verband is dat het gemiddelde dividendrendement op aandelen van 1,5 procent in de VS inmiddels lager is dan de rente op de 10-jarige staatslening

Lees in dit verband: De beurs toont veerkracht, ondanks hogere rente: waarom maart spannend kan worden

Op financiële markten wordt deze week met extra interesse gekeken naar de houding van de Amerikaanse centrale bank. Gaat de Federal Reserve aandelenmarkten helpen door de stijging van rentes te matigen met extra ingrepen? Of laat de Fed de rentestijging voorlopig op zijn beloop?

LEES OOK: Waarom het aandeel ArcelorMittal interessant is, nu grondstofprijzen stijgen en financiële markten hogere inflatie verwachten