Thuis zijn we er al aan gewend om plastic, blik en drinkverpakkingen te scheiden. Ook bedrijven kunnen dat nu doen. Afvalverwerker Renewi gaat dit afval apart inzamelen, maakte het bedrijf woensdag bekend.

Plastic, blik en pak uit het bedrijfsleven was lange tijd een lastige stroom om te verwerken en belandde daardoor meestal bij het restafval. Renewi gaat nu oranje rolcontainers plaatsen bij bedrijven en oranje inzamelzakken uitdelen.

Het afval wordt vervoerd naar de fabriek van het Duitse bedrijf Hubert Eing, vlak over de grens met Nederland. Daar wordt het gesorteerd, gewassen en verwerkt tot nieuwe grondstof. Renewi verwacht zo 80 tot 90 procent van het afval te recyclen.

Bijzonder is dat ook ingezameld plastic van laagwaardige kwaliteit kan worden omgezet tot grondstof voor de kunststofindustrie. Tot nu toe werd dat verbrand.

“Dit biedt onze klanten een oplossing hun restafval te reduceren en zo de kostenstijging door de afvalstoffenbelasting te beperken”, zegt Gijs Derks, commercial director van Renewi in Nederland. “Maar het mooiste is dat we hiermee bijdragen aan minder afval, een slimmer gebruik van schaarse grondstoffen en een reductie van CO2-uitstoot.”

Renewi is een afvalverwerker en recyclebedrijf dat in 2017 is ontstaan na een fusie van Shanks Group met Van Gansewinkel Groep. Er werken ruim 8.000 werknemers verspreid over 200 locaties in Europa en Noord-Amerika.

Lees meer: