Na zijn vertrek uit de Tweede Kamer maakt René Leegte een doorstart met zijn adviesbureau Publieke Zaken. ‘Bedrijven willen investeringszekerheid, de overheid wil een betrouwbare partner zijn. Al te vaak lijken deze werelden elkaar niet te kunnen bereiken’, aldus Leegte. Daarom helpen de adviseurs van Publieke Zaken bedrijven bij het zaken doen in het publieke domein.

René Leegte begon zijn carrière als net afgestudeerde macro-econoom uit Wageningen bij politicus Frits Bolkestein, in diens rol als fractievoorzitter van de VVD tijdens het eerste paarse kabinet.  Vervolgens werkte René in verschillende commerciële functies bij Unilever, adviesbureau DHV en als commercieel directeur bij AgroFair; een bedrijf dat Fairtrade fruit onder het Max Havelaar keurmerk verkoopt.  In 2008 begon hij zijn eigen Public Affairs bureau. Vanwege zijn lidmaatschap de Tweede Kamer, dat begon tijdens het eerste kabinet Rutte, is hij daar mee gestopt. Gesterkt met een onbetaalbare ervaring pakte René na zijn vertrek uit de Kamer hij die draad weer op.

Public Affairs gaat om het op het juiste moment doen van een gerichte interventie. In de visie van Publieke Zaken is het geen positiespel, waarbij het gelijk van de ene ten koste gaat van het gelijk van de ander. Goede Public Affairs is als “Harvard onderhandelen” en gericht op het vergroten van de koek. Het vinden van het gemeenschappelijke belang is vaak een spannende zoektocht naar de achterliggende gedachte van een nieuwe wet of beleidswisseling. Uiteindelijk leidt het tot betere wetgeving. Uit eigen ervaring weet Leegte hoe moeilijk het soms is om als Kamerlid vanuit de voorgestelde wetgeving in te schatten wat de daadwerkelijke uitwerking van een nieuwe wet is. Informatie van bedrijven en organisaties is daarom essentieel voor een goedwerkende democratie.

Publieke Zaken adviseert klanten bij het opzetten van een goede strategie, om op het juiste moment het belang op de agenda te krijgen. Zoals Johan Cruijf al zei: “Er is maar één moment het juiste, anders ben je of te vroeg of te laat”. De ervaring van René helpt dat juiste moment te vinden en te gebruiken.

Aan die kennis en ervaring is een uitgebreid netwerk van politici, bewindslieden, ambtenaren, diplomaten, wetenschappelijke instellingen, maatschappelijke platforms en de media gekoppeld. Bovendien heeft Leegte een uitgebreid netwerk in Brussel en de lidstaten in de Europese Unie. Dit heeft hij opgebouwd als rapporteur democratische legitimiteit voor de Tweede Kamer. Ook in Brussel kan hij u snel met de juiste personen in contact brengen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl