De president-commissaris van de Franse autofabrikant Renault maakt zich grote zorgen over het risico dat China de leveringen van zeldzame aardmetalen stopzet.

Topman Jean-Dominique Senard zei op een conferentie in Aix-en-Provence dat China nog verder kan gaan met exportbeperkingen, waardoor er plotseling een enorm probleem zou ontstaan voor Europa. Hij zegt daar zelfs ’s nachts wakker van te liggen.

Senard denkt dat de Europese Unie onvoldoende heeft ingeschat hoe groot de afhankelijkheid van Chinese aardmetalen is. Europa is volgens hem niet voldoende doordrongen van die risico’s en gaat het om een belangrijke strategische zaak.

De topman verwees naar het nieuws van eerder deze week over Chinese exportbeperkingen voor de belangrijke grondstoffen gallium en germanium. Die metalen zijn cruciaal voor de productie van onder meer computerchips. Met die stap voert China de technologische handelsstrijd met het Westen verder op. Het land is een van de belangrijkste producenten van zeldzame metalen.

Senard zei dat er in de toekomst zelfs een soort oorlog rond die zeldzame metalen kan ontstaan.

LEES OOK: Europees miljardenplan genaamd ‘Chips Act’ moet chipproductie aanzwengelen en de afhankelijkheid van onder andere China verminderen