Rusland raakt in rap tempo geïsoleerd van de westerse wereld. Maar stel dat je, ondanks de oorlog in Oekraïne, toch naar Rusland toe moet, bijvoorbeeld omdat je bedrijf er zaken doet en je ter plekke met handelspartners nog dingen te regelen hebt. Hoe krijg je dat voor elkaar, nu het land op allerlei manieren afgesloten raakt?

Business Insider bekeek welke mogelijkheden er zijn om Rusland te bereiken. Uiteraard geldt dat het momenteel gevaarlijk kan zijn om naar Rusland te reizen. Het land voert een oorlog en wordt steeds meer afgesloten van andere landen door toenemende sancties. Hierdoor is de situatie erg onzeker. Dat is ook de reden dat het ministerie van de Buitenlandse Zaken een oranje en voor sommige streken rood reisadvies heeft afgegeven.

Visum voor Rusland

Voor Rusland heb je een visum nodig. Normaal gesproken vraag je dat aan bij het Russische consulaat in Den Haag, maar het consulaat is vanwege de oorlog in Oekraïne dicht tot nader order. Dat betekent dat je er geen visumaanvraag kunt indienen en geen visa kunt afhalen.

Een alternatief is het Russische consulaat in Antwerpen, dat nog wel open is, vertelt een medewerker van het Russische consulaat in Den Haag tegen Business Insider.

Je kunt ook van een dienst gebruik maken waarbij een bedrijf de aanvraag van je visum regelt. Een van die partijen, visum.nl, geeft vanwege de sluiting van het Haagse consulaat tijdelijk geen visa uit.

Het Russisch visumcentrum in Nederland, dat eveneens aan visumbemiddeling doet, neemt nog wel visumaanvragen aan en behandelt deze in België. Bij deze aanvraag is alleen een spoedprocedure mogelijk, die wat duurder is dan de standaard procedure.

Lees ook: Inperken persvrijheid door Kremlin jaagt nieuwsdiensten uit Rusland – Ook uitgever Derk Sauer wil zijn redactie naar Nederland halen

Direct vliegverkeer is opgeschort

Drieëndertig landen weren sinds afgelopen week Russische vluchten uit hun luchtruim vanwege de oorlog in Oekraïne. Zowel alle 27 EU-landen, als Albanië, Canada, Noorwegen, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de VS hebben het verbod ingesteld in reactie op de inval van Russische troepen in Oekraïne. 

Een directe verbinding tussen Amsterdam en Moskou is dus niet meer mogelijk. Wat wel nog kan, is vliegen via een land dat zijn luchtruim niet heeft gesloten voor Russische vliegtuigen. Dat is bijvoorbeeld Servië. Air Serbia heeft vanwege veel vraag afgelopen week zelfs het aantal vluchten naar Rusland verdubbeld tot vijftien.

In principe kun je naar Rusland vliegen via elke land dat zijn luchtruim niet voor het land heeft gesloten. Zo kun je via bijvoorbeeld Dubai, met luchtvaartmaatschappij Emirates, of via Istanbul met Turkish Airlines in Moskou komen. Deze omleidingen zijn wel kostbaarder dan een directe verbinding.

Met de trein vanuit Nederland is Rusland onbereikbaar

Er is geen rechtstreeks treinverkeer vanuit Nederland naar Rusland, bevestigt een woordvoerder van NS. Ook verkoopt NS International geen treintickets naar Rusland.

Vóór de coronapandemie gingen er rechtstreekse treinen vanuit Berlijn of Parijs naar Moskou. Maar deze verbindingen zijn opgeschort tijdens de coronapandemie en zijn nog niet hernieuwd, vertelt een medewerker van de Engelstalige website russiantrain.com, die treintickets naar Rusland en binnen Rusland verkoopt.

De enige Europese verbinding per trein met Rusland is de Allegro-trein van Helsinki naar St. Petersburg en terug. Vanwege de coronapandemie mogen alleen mensen met een Finse of Russische nationaliteit gebruik maken van deze trein.

Bereikbaarheid per boot

Rusland heeft toegang tot de Baltische Zee in het noorden, tot de Zwarte Zee in het zuiden en tot de Japanse Zee in oosten en zou in theorie bereikbaar moeten zijn vanuit Europa per boot.

Maar veel van de veerboten gaan niet meer naar Rusland. Zo staat op de boekingswebsite voor veerboten directferries.nl een waarschuwing dat de dienstverlening naar Rusland niet meer beschikbaar is. Op die website was vroeger mogelijk om een veerboot te boeken naar St. Petersburg vanuit Helsinki, Stockholm en Tallinn.

Op de Zwarte Zee is het in theorie mogelijk om een veerboot te nemen vanuit Turkije richting Sotsji. Het is onduidelijk of deze veerboot nog steeds gaat.

Verder zijn er meerdere cruises die vanuit Amsterdam richting de Baltische Zee varen en een stop maken in St. Petersburg.

Holland America Line, die dit soort vakanties normaal gesproken aanbiedt, heeft al zijn cruises met de stop in Rusland opgeschort vanwege de oorloog in Oekraïne. "De reden is dat wij bezorgd zijn over de veiligheid van onze klanten", aldus een medewerker van Holland America Line tegen Business Insider. Boekingen vanaf volgend jaar zijn wel mogelijk.

MSC Cruises heeft al zijn cruises intact gelaten behalve dat er tot het einde van de zomer geen stop meer plaatsvindt in St. Petersburg. "Wij zijn bezig om een alternatieve bestemming te regelen", vertelt een medewerker tegen Business Insider.

Met de bus of auto kun je Rusland nog wel bereiken

Busmaatschappij Ecolines gaat vanuit verschillende Europese steden naar Rusland. Zo kun je een ticket kopen vanuit Berlijn, Warschau of Riga naar Moskou. Naar die steden kun je makkelijk een buskaartje vanuit Nederland regelen.

Een medewerker van Ecolines geeft desgevraagd aan dat je een reden anders dan toerisme moet hebben, om momenteel de grens naar Rusland te mogen oversteken. "Voorbeelden zijn een bezoek aan familie of het kopen van speciale medicijnen."

Je kunt natuurlijk ook met de auto naar Rusland rijden. Ook in dat geval moet je een geldig visum hebben en een verklaring waarom je naar Rusland reist, is geen overbodige luxe.

LEES OOK: Hier kun je terecht als je Oekraïne wilt helpen: doneer liever geld aan Giro555 of andere professionele organisaties dan spullen – en bied onderdak aan