Vanaf zaterdag gelden er nieuwe coronaregels in het Verenigd Koninkrijk. Reizigers die terugkeren uit onder meer Frankrijk en Nederland moeten verplicht twee weken in quarantaine.

Britten proberen nu massaal voor de deadline thuis te komen.

Volgens de meeste berichten is er nu al geen plekje meer te krijgen op de treinen door de Kanaaltunnel.

Omgekeerd heeft Nederland ook het reisadvies aangescherpt, maar zonder verplichting tot zelfisolatie. Het VK is vanaf zaterdag een ‘oranje’ land.

Zoals verwacht proberen Britten massaal huiswaarts te keren vanuit Frankrijk, nu er zaterdag om 04.00 uur een verplichting tot zelfisolatie komt. Reizigers uit onder meer Frankrijk, Nederland, Aruba, Monaco en Malta moeten dan in het Verenigd Koninkrijk verplicht twee weken in zelfquarantaine, vanwege de stijgende coronabesmettingen in die landen.

Vakantievierders breken hun vakantie af en proberen nog op tijd het Kanaal over te steken. Volgens sommige toeristen is er nu al geen plekje meer te krijgen op de treinen door de Kanaaltunnel.

De Britse minister van Transport Grant Shapps maakte details over uitbreiding van de quarantaineplicht op Twitter bekend.

Lees ook op Business Insider

“Als u zaterdag na 04.00 uur (05.00 uur Nederlandse tijd) vanaf deze bestemmingen arriveert in het VK, moet u veertien dagen in zelfisolatie”, waarschuwde Shapps.

In het Verenigd Koninkrijk verwacht men dat landgenoten massaal vakanties zullen afbreken om de invoering van de strengere regels voor te zijn. Shapps schat dat er ongeveer 160.000 Britse vakantiegangers in Frankrijk zijn die te maken krijgen met de nieuwe quarantainevoorschriften.

Het Verenigd Koninkrijk is zwaar getroffen door het coronavirus

De maatregel is volgens Shapps bedoeld om verspreiding van het coronavirus in eigen land tegen te gaan.

“Het is een dynamische situatie, en ik denk niet dat iemand zou willen dat we iets anders doen dan de volksgezondheid en de openbare veiligheid beschermen”, zei de Britse minister tegen Sky News. “Dat betekent wel dat als we landen een bepaald aantal gevallen zien overschrijden, we geen andere keus hebben dan te handelen”, voegde hij eraan toe.

Het Verenigd Koninkrijk behoort tot de landen die wereldwijd het zwaarst zijn getroffen door de pandemie. Bij ruim 315.000 mensen is vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen en meer dan 41.000 patiënten zijn overleden.

Rederijen zetten extra boten in

Kanaaltunnel-exploitant Eurotunnel bevestigt dat alles is volgeboekt. Eurostar roept op niet zonder geldig treinticket naar een station te komen. Voor mensen die voor zaterdag nog met het vliegtuig naar Groot-Brittannië willen zouden de ticketprijzen inmiddels flink oplopen.

Rederijen zeggen dat ze extra veerboten inzetten om toch zoveel mogelijk passagiers op tijd naar de overkant te kunnen brengen. Andere rederijen laten weten dat het geen zin heeft zonder boeking te verschijnen omdat alles vol zit.

Parijs is boos op het besluit van de Britse regering. De Fransen dreigen met tegenmaatregelen. De Britse regering besloot eind vorige maand ook al dat reizigers uit het populaire vakantieland Spanje twee weken in zelfisolatie moeten, tot chagrijn van de Spaanse regering.

Geen zelfquarantaine in Nederland voor reizigers uit het VK

Omgekeerd heeft Nederland het reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk ook aangescherpt. Vanaf zaterdag wordt het land een ‘oranje’ land, zegt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken aan Nu.nl.

Het aanpassen van het Nederlandse reisadvies heeft op dit moment geen gevolgen voor (zelf)quarantaine in ons land. Reizigers die na zaterdagnacht vanuit het VK naar Nederland komen, hoeven hier niet in zelfquarantaine, zo meldt het ministerie.

Lees meer over het coronavirus: