• De Europese Commissie wil een reispas in het leven roepen waarmee inwoners van de Europese Unie deze zomer op vakantie kunnen in EU-landen.
  • Het certificaat is voor mensen die zijn gevaccineerd, getest of die het afgelopen halfjaar corona hebben gehad en antistoffen hebben.
  • Lidstaten kunnen nog steeds hun eigen voorwaarden stellen voor toelating van toeristen. Het kan zijn dat vakantiegangers met pas bijvoorbeeld toch in quarantaine moeten.

Als het aan de Europese Commissie ligt kunnen burgers van de EU deze zomer grotendeels vrij reizen naar EU-landen met een pas waarop hun ‘coronastatus’ is aangegeven.

Dat meldt de NOS. De omroep is in handen van een deel van het plan dat vrij reizen mogelijk moet maken. Het wordt woensdag door de EU-commissie gepresenteerd.

Het ‘groene certificaat’ moet meer bewegingsvrijheid geven aan EU-inwoners die zijn gevaccineerd, negatief getest of die het afgelopen half jaar Covid-19 hebben gehad en antistoffen hebben.

Ieder land moet een eigen digitaal certificaat ontwerpen dat in alle EU-landen te lezen moet zijn. De Commissie benadrukt dat er geen database met gezondheidsgegevens wordt aangelegd.

De EU-landen hebben de commissie gevraagd een reispas in het leven te roepen, zodat de zuidelijke landen deze zomer toeristen kunnen toelaten. Tegelijk willen de lidstaten zelf bepalen onder welke voorwaarden vakantiegangers worden toegelaten.

Het is niet uitgesloten dat je met een reispas bijvoorbeeld alsnog verplicht in quarantaine moet.

De reispas is overigens niet de enige manier waarop vakantiegangers kunnen aantonen dat ze coronavrij zijn. Dit moet ook met een test- of vaccinatiebewijs van bijvoorbeeld een arts kunnnen.

LEES OOK: Met vakantie in tijden van corona – dit moet je weten over de dekking van je reis- en annuleringsverzekering